


Sernik bez sera? Tak, to możliwe. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować pyszny, puszysty i delikatny sernik na bazie jogurtu z waniliową nutą.
Truskawki odszypułkuj, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Masło włóż do małego rondla i podgrzewaj, aby masło się roztopiło. Odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.
W misie robota kuchennego umieść jogurt, jajka, budyń, cukier i przestudzone masło.
Wszystko zmiksuj do połączenia składników.
Masę wylej do tortownicy wysmarowanej masłem. Wrzuć pokrojone truskawki.
Sernik wstaw do piekarnika z funkcją grzania góra/dół nagrzanego do 160 stopni. Sernik piecz ok. 90 minut.
Po upieczeniu nie wyciągaj sernika z piekarnika przez ok. 15 minut. Następnie uchyl drzwi piekarnika i pozostaw kolejne 15 minut.
Sernik po przestudzeniu wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.