Szakszuka

Szakszuka

 

Szakszuka to aromatyczne i sycące danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. W krajach takich jak Maroko, Libia, Tunezja, Izrael czy Egipt jest najpopularniejszą formą śniadań. Jej nazwa w języku arabskim oznacza wielki bałagan. Mimo efektownego i apetycznego wyglądu jest łatwa w przygotowaniu. Szakszuka jest miksem prostych składników, które dzięki przyprawom nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Upraszczając są to ładnie podane i dobrze doprawione jajka sadzone w pomidorach. Danie również doskonale nadaje się do wykorzystania resztek z lodówki.

Przepis na szakszukę

Bazowy przepis na szakszukę zakłada podsmażenie pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku oraz chili. Gdy pomidory zmiękną i odparuje z nich woda, tworzy się zagłębienia, w które wbija się jaja. Następnie całość smaży się pod przykryciem, by jaja się ścięły. Istnieje wiele wariacji na temat szakszuki. Razem z pomidorami na patelnię można dodać m.in. szpinak, awokado, bakłażana, dynię, szynkę, strączki, grzyby, ser kozi czy ser typu feta. Coraz większą popularnością cieszą się również zielone szakszuki, w których pomidory zamienia się na szpinak. Oprócz szpinaku za zielony kolor dania odpowiadają szparagi, bób, groszek zwykły bądź cukrowy.

Przyprawy do szakszuki

Nieodłącznym elementem szakszuki są przyprawy. Bez nich danie nie byłoby tak wyjątkowe. W dobrej szakszuce nie może zabraknąć kminu rzymskiego, pieprzu, papryki, kolendry oraz chili. Zamiast samodzielnie komponować mieszankę z wymienionych przypraw można wykorzystać przyprawę harissa.