Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szakszuka ze szpinakiem i papryką to doskonała propozycja na ciepłą kolację. Przepis jest prosty, a jednocześnie niezwykle efektowny w prezentacji.

Składniki

4 jajka
3 garści szpinaku
2 pomidory
1 cebula
1 łyżka oliwy
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki kuminu
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Cebulę, czosnek, pieczarki drobno pokrój. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy.

Następnie na patelnię dodaj szpinak, pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku

Porada

Podczas podgrzewania składników ustaw średnią moc grzania kuchenki. Poszczególne składniki będą ciepłe, ale nie przegrzane. Po dodaniu jaj na patelnię przykryj ją pokrywką. Jajka będą szybciej gotowe. 

Bosh Logo
Bosh

Gdy warzywa będą ciepłe zrób w nich 4 otwory. Wbij do nich jajka. Wierzch posyp pieprzem oraz czarnuszką. Całość podgrzewaj do momentu, aż jajka będą ścięte.

Szakszuka najlepiej smakuje podana na ciepło i posypana natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Świetne bomba witaminowa na śniadanie Uwielbiam ale zrezygnowałam z pieczarek, ale to wypływające żółtko Pycha