Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szakszuka ze szpinakiem i papryką to doskonała propozycja na ciepłą kolację. Przepis jest prosty, a jednocześnie niezwykle efektowny w prezentacji.

Składniki

4 jajka
3 garści szpinaku
2 pomidory
1 cebula
1 łyżka oliwy
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki kuminu
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Cebulę, czosnek, pieczarki drobno pokrój. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy.

Następnie na patelnię dodaj szpinak, pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku

Porada

Wymienione w przepisie warzywa możesz dowolnie zmieniać i komponować. Dzięki temu danie za każdym razem będzie wyjątkowo smakowało.



Bosh Logo
Bosh

Gdy warzywa będą ciepłe zrób w nich 4 otwory. Wbij do nich jajka. Wierzch posyp pieprzem oraz czarnuszką. Całość podgrzewaj do momentu, aż jajka będą ścięte.

Szakszuka najlepiej smakuje podana na ciepło i posypana natką pietruszki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Świetne bomba witaminowa na śniadanie Uwielbiam ale zrezygnowałam z pieczarek, ale to wypływające żółtko Pycha
Sylwucha
Bardzo smaczne i sycące danie. Uwielbiam jak białko jaką jest ścięte a żółtko płynne. Do tego grzaneczki mniam!