Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Shakshuka z kolendrowo-miętowym pesto

Shakshuka z kolendrowo-miętowym pesto
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Shakshuka to danie rodem z Tunezji, które sprawdzi się świetnie jako zdrowe śniadanie, pożywna kolacja, ale też szybki i lekki obiad na ciepło. Spróbuj wariantu z pesto kolendrowo-miętowym, które nada potrawie nowy, odświeżający charakter.

Składniki

4 szt. - jajek
1 puszka - pomidorów
1 szt. - cebuli
1 łyżeczka - oliwy
0,5 pęczka - mięty
0,5 pęczka - kolendry
2-3 łyżki - oliwy
- sol do smaku
- cukier zbilansowania kwasowości pomidorów

Opis wykonania

Pesto: użyj przystawki bidon blendera VitaPower Serie 4 z nożami tnącymi. Do mięty i kolendry dodaj oliwę, odrobinę soli i zmiksuj na jednolitą masę.

Paprykę pokrój na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekaj, całość podsmaż na łyżeczce oliwy. Dodaj puszkę pomidorów, dodaj cukru do smaku, smaż do zagęszczenia sosu.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

W sosie zrób cztery wgłębienia i wbij w nie całe jajka. Na 1 minutę możesz przykryć całość. Smaż do momentu ścięcia się białek, żółtka powinny być płynne.

Gotową shakshukę udekoruj pesto.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Smaczne i pożywne śniadanko, polecam spróbować !
Patrycja Lewandowska
dodanie klendrowego pesto do przepisu to game changer !
Marta
Uwielbiam shakshukę na śniadanie, syci na dłygo i jest zdrowe, fajne, oryginalne pesto.