


Shakshuka to danie rodem z Tunezji, które sprawdzi się świetnie jako zdrowe śniadanie, pożywna kolacja, ale też szybki i lekki obiad na ciepło. Spróbuj wariantu z pesto kolendrowo-miętowym, które nada potrawie nowy, odświeżający charakter.
Pesto: użyj przystawki bidon blendera VitaPower Serie 4 z nożami tnącymi. Do mięty i kolendry dodaj oliwę, odrobinę soli i zmiksuj na jednolitą masę.
Paprykę pokrój na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekaj, całość podsmaż na łyżeczce oliwy. Dodaj puszkę pomidorów, dodaj cukru do smaku, smaż do zagęszczenia sosu.
W sosie zrób cztery wgłębienia i wbij w nie całe jajka. Na 1 minutę możesz przykryć całość. Smaż do momentu ścięcia się białek, żółtka powinny być płynne.
Gotową shakshukę udekoruj pesto.