Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tort owocowy

Tort owocowy

Urodziny to wyjątkowa okazja, którą warto odpowiednio świętować. Jak wiadomo urodziny nie mogą obejść się bez tortu. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w robieniu i ozdabiania tortów, z powodzeniem...

Czytaj więcej
Tort owocowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Urodziny to wyjątkowa okazja, którą warto odpowiednio świętować. Jak wiadomo urodziny nie mogą obejść się bez tortu. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w robieniu i ozdabiania tortów, z powodzeniem samodzielnie możesz go przygotować.

Przepis na tort z owocami

W zależności od swoich umiejętności jako bazę tortu przygotuj biszkopt lub bezy. Najważniejsze, by dokładnie przestrzegać przepisu. Inaczej wypieki nie wyjdą tak, jak byśmy tego oczekiwali. Jeśli Twoje umiejętności są małe lub biszkopt mimo prób Ci nie wychodzi, zamiast warstw ciasta możesz wykorzystać biszkopty. Do przełożenia tortu z owocami doskonale sprawdzi się krem śmietanowy. Aby całość trzymała kształt i się nie rozjeżdżała, do kremu najlepiej dodać żelatynę, agar, mascarpone lub białą czekoladę. Dzięki nim śmietana będzie sztywniejsza i stabilniejsza.

Urodzinowe torty zazwyczaj są bogato zdobione. Jednak prosty tort również może być efektowny. Biszkopt, krem śmietanowy z mascarpone i owoce będą wyglądać równie efektownie. Zwłaszcza jeśli do dekoracji wykorzystasz owoce jagodowe – borówki, truskawki, maliny, poziomki czy agrest. Jako dekoracja tortu owocowego pięknie będą wyglądały również porzeczki, winogrona oraz pokrojony w kostkę ananas. Najlepiej wybrać owoce w kilku kolorach, by że sobą kontrastowały. Aby tort wyglądał jeszcze bardziej orzeźwiająco i świeżo, pomiędzy owoce można włożyć listki mięty.