Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tort owocowy

Opis wykonania

Podstawowy przepis na kruche ciasto, idealne do tortu owocowego

Lato obfituje w ogromną ilość owoców, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać! By móc w pełni cieszyć się smakiem świeżych owoców wystarczy przygotować bazę - kruche ciasto i udekorować ją owocami. Zatem do dzieła!

Opis przygotowania:

  1. Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj sól, jajko i tłuszcz.
  2. Następnie wyrabiaj ciasto mikserem lub w robocie kuchennym, początkowo na niskim stopniu, a następnie na wyższym stopniu prędkości obrotowej.
  3. Zawiń je w folię i na 30-60 minut odstaw w chłodne miejsce. Formę posmaruj tłuszczem i wlej do niej 2/3 ciasta.
  4. Z reszty ciasta uformuj wałeczek, przyklej go do ciasta i ścianki formy jako brzeg o wysokości 2 cm.
  5. Ciasto na dnie formy wielokrotnie ponakłuwaj widelcem. Przykryć je papierem do pieczenia, a następnie rozsyp suszony groch Iub fasolę. Piecz w 170-190 stopniach przez około 30-40 minut. Zdejmij papier z grochem lub fasolą i odstaw do ostudzenia.
  6. Następnie posyp migdałami i obłóż świeżymi lub osączonymi owocami. Polej polewą.

TIP

  • Do ciasta wykorzystaj cukier drobnoziarnisty, który szybko rozpuści się w cieście.