Tort owocowy
4 porcje
Średnie
Podstawowy przepis na kruche ciasto, idealne do tortu owocowego
Składniki
Forma sprężynowa o średnicy 26 cm
Ciasto kruche:
250 g mąki
1 szczypta proszku do pieczenia
80-100 g cukru
1 szczypta soli
1 jajko
125 g masła lub margaryny
Suszony groch lub fasola (pomaga w trakcie pieczenia w zachowaniu kształtu)
Owoce do obłożenia:
750 g owoców
2-3 łyżki zmielonych migdałów lub bułki tartej
Polewa na tort
Tort owocowy
Tort owocowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Lato obfituje w ogromną ilość owoców, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać! By móc w pełni cieszyć się smakiem świeżych owoców wystarczy przygotować bazę - kruche ciasto i udekorować ją owocami. Zatem do dzieła!
Opis przygotowania:
- Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj sól, jajko i tłuszcz.
- Następnie wyrabiaj ciasto mikserem lub w robocie kuchennym, początkowo na niskim stopniu, a następnie na wyższym stopniu prędkości obrotowej.
- Zawiń je w folię i na 30-60 minut odstaw w chłodne miejsce. Formę posmaruj tłuszczem i wlej do niej 2/3 ciasta.
- Z reszty ciasta uformuj wałeczek, przyklej go do ciasta i ścianki formy jako brzeg o wysokości 2 cm.
- Ciasto na dnie formy wielokrotnie ponakłuwaj widelcem. Przykryć je papierem do pieczenia, a następnie rozsyp suszony groch Iub fasolę. Piecz w 170-190 stopniach przez około 30-40 minut. Zdejmij papier z grochem lub fasolą i odstaw do ostudzenia.
- Następnie posyp migdałami i obłóż świeżymi lub osączonymi owocami. Polej polewą.
TIP
- Do ciasta wykorzystaj cukier drobnoziarnisty, który szybko rozpuści się w cieście.
Komentarze