Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Podstawowy przepis na kruche ciasto, idealne do tortu owocowego

Składniki

Forma sprężynowa o średnicy 26 cm

Ciasto kruche:
250 g mąki
1 szczypta proszku do pieczenia
80-100 g cukru
1 szczypta soli
1 jajko
125 g masła lub margaryny
Suszony groch lub fasola (pomaga w trakcie pieczenia w zachowaniu kształtu)

Owoce do obłożenia:
750 g owoców
2-3 łyżki zmielonych migdałów lub bułki tartej
Polewa na tort

Opis wykonania

Lato obfituje w ogromną ilość owoców, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać! By móc w pełni cieszyć się smakiem świeżych owoców wystarczy przygotować bazę - kruche ciasto i udekorować ją owocami. Zatem do dzieła!

Opis przygotowania:

  1. Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj sól, jajko i tłuszcz.
  2. Następnie wyrabiaj ciasto mikserem lub w robocie kuchennym, początkowo na niskim stopniu, a następnie na wyższym stopniu prędkości obrotowej.
  3. Zawiń je w folię i na 30-60 minut odstaw w chłodne miejsce. Formę posmaruj tłuszczem i wlej do niej 2/3 ciasta.
  4. Z reszty ciasta uformuj wałeczek, przyklej go do ciasta i ścianki formy jako brzeg o wysokości 2 cm.
  5. Ciasto na dnie formy wielokrotnie ponakłuwaj widelcem. Przykryć je papierem do pieczenia, a następnie rozsyp suszony groch Iub fasolę. Piecz w 170-190 stopniach przez około 30-40 minut. Zdejmij papier z grochem lub fasolą i odstaw do ostudzenia.
  6. Następnie posyp migdałami i obłóż świeżymi lub osączonymi owocami. Polej polewą.

TIP

  • Do ciasta wykorzystaj cukier drobnoziarnisty, który szybko rozpuści się w cieście.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy