Tort Arbuzowy z Kremem Kokosowym, Truskawkami i Jadalnymi Kwiatami
4 porcje
Średnie
To cudowny pomysł na upalne, letnie popołudnia. Jest lekki, orzeźwiający, nie zawiera glutenu, laktozy ani cukru więc można go jeść bez poczucia winy
Składniki
Arbuz mały i duży
Mleko kokosowe
3 łyżka fruktoza
100 g Truskawki
Jadalne kwiaty: chabry, fiołki, niezapominajki,słodki groszek
Tort Arbuzowy z Kremem Kokosowym, Truskawkami i Jadalnymi Kwiatami
Tort Arbuzowy z Kremem Kokosowym, Truskawkami i Jadalnymi Kwiatami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mleko kokosowe schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku.Dużego arbuza postawić w pionie i odciąć mu czubek tworząc płaską płaszczyznę. Następnie odwrócić do góry nogami i ustawić na obciętej, płaskiej stronie. Odciąć drugi czubek tworząc kształt prostokąta z lekko okrągłymi bokami. Ostrym nożem obierać skórę z arbuza, z góry na dół, wraz z białymi błonami. Kiedy będzie obrany wyrównać jego kształt tak by stanowił równą bryłę. Ważne by arbuz miał równy, płaski wierzch. Taką samą czynność powtórzyć z małym arbuzem. Jednakże pamiętać, że jest to piętro naszego tortu i musi być stosunkowo mniejsze, tak by znajdowało się mniej więcej po środku parterowego blatu.
Z lodówki wyjąć mleko kokosowe, które powinno już w 3/4 stanowić gęstą białą masę. Oddzielić ją delikatnie od płynu i przełożyć do misy miksera. Białą masę ubijać jak bitą śmietanę aż stanie się sztywna i gęsta. Dodać fruktozę i jeszcze chwilę ubić, do wymieszania. Tak przygotowaną masą obłożyć tort z każdej strony, delikatnie rozsmarowując po brzegach. Ważne, aby masa kokosowa była zima, ułatwia to znacznie smarowanie. Na posmarowany krem ułożyć truskawki i jadalne kwiaty. Przed podaniem schłodzić.
Komentarze