Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tort Arbuzowy z Kremem Kokosowym, Truskawkami i Jadalnymi Kwiatami

Tort Arbuzowy z Kremem Kokosowym, Truskawkami i Jadalnymi Kwiatami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To cudowny pomysł na upalne, letnie popołudnia. Jest lekki, orzeźwiający, nie zawiera glutenu, laktozy ani cukru więc można go jeść bez poczucia winy

Składniki

Arbuz mały i duży
Mleko kokosowe
3 łyżka fruktoza
100 g Truskawki
Jadalne kwiaty: chabry, fiołki, niezapominajki,słodki groszek

Opis wykonania

Mleko kokosowe schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku.Dużego arbuza postawić w pionie i odciąć mu czubek tworząc płaską płaszczyznę. Następnie odwrócić do góry nogami i ustawić na obciętej, płaskiej stronie. Odciąć drugi czubek tworząc kształt prostokąta z lekko okrągłymi bokami. Ostrym nożem obierać skórę z arbuza, z góry na dół, wraz z białymi błonami. Kiedy będzie obrany wyrównać jego kształt tak by stanowił równą bryłę. Ważne by arbuz miał równy, płaski wierzch. Taką samą czynność powtórzyć z małym arbuzem. Jednakże pamiętać, że jest to piętro naszego tortu i musi być stosunkowo mniejsze, tak by znajdowało się mniej więcej po środku parterowego blatu. Z lodówki wyjąć mleko kokosowe, które powinno już w 3/4 stanowić gęstą białą masę. Oddzielić ją delikatnie od płynu i przełożyć do misy miksera. Białą masę ubijać jak bitą śmietanę aż stanie się sztywna i gęsta. Dodać fruktozę i jeszcze chwilę ubić, do wymieszania. Tak przygotowaną masą obłożyć tort z każdej strony, delikatnie rozsmarowując po brzegach. Ważne, aby masa kokosowa była zima, ułatwia to znacznie smarowanie. Na posmarowany krem ułożyć truskawki i jadalne kwiaty. Przed podaniem schłodzić.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych