Tort twarożkowy z morelami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Tort na kruchym cieście z nadzieniem z masy twarożkowej i moreli.
Składniki
tortownica o średnicy 28 cm
Ciasto kruche:
350 g mąki
2 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g cukru
jajo
1 szczypta soli
170 g masła lub margaryny
Nadzienie:
50 g płatków migdałowych
puszka moreli, dobrze odsączonych (450 g)
Masa twarożkowa
70 g masła lub margaryny
200 g cukru
jaja
otarta skórka z niepryskanej oceny
2 łyżka soku z cytryny
65 g mąki
750 g twarożku (chudego)
nieco mleka do posmarowania
Tort twarożkowy z morelami
Tort twarożkowy z morelami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki. Tortownicę posmarować tłuszczem. Dwiema trzecimi ciasta wyłożyć dno tortownicy. Z reszty zrobić wałeczek i uformować brzeg o wysokości pieczenia 2-3 cm. Spód ciasta wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Posypać migdałami i równomiernie rozłożyć na nim morele. Na masę utrzeć masło, cukier i jaja. W trakcie ucierania dodawać skórkę z cytryny,sok z cytryny, mąkę, twarożek. Przełożyć masę twarożkową do tortownicy. Ostrożnie posmarować odrobiną mleka. Piec jak podano poniżej. Po zakończeniu pieczenia tort serowy powinien pozostać jeszcze przez 20 minut w urządzeniu.
Sposób nastawiania: gorące powietrze 160-170⁰C oraz mikrofalówka 180⁰C,30-40 minut.
Czas pozostawienia potrawy w komorze: 20 minut
Komentarze