Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej. Ma jednak wielbicieli na całym świecie, przez co jest podawana w różny sposób – jako samodzielna potrawa, ukryta w chlebie lub z...

Czytaj więcej
Zupa cebulowa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej. Ma jednak wielbicieli na całym świecie, przez co jest podawana w różny sposób – jako samodzielna potrawa, ukryta w chlebie lub z chrupiącą bagietką z żółtym serem.

Przepis na zupę cebulową

Prosta zupa cebulowa gotowana jest z dodatkiem smażonej cebuli na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego.

Francuska zupa cebulowa zawiera dodatkowo białe wytrawne wino, tymianek, bagietkę lub inne pieczywo oraz żółty ser do posypania bagietki i zupy. Podczas przygotowania bulionu podsmażamy cebulę, a następnie łączymy ze sobą składniki. W tym samym czasie warto przygotować w piekarniku bagietkę z żółtym serem. Ugotowaną zupę można zmiksować uzyskując krem z cebuli lub pozostawić w naturalnej konsystencji.

Po przelaniu do salaterek czy miseczek, do każdej porcji warto dodać przypieczone bagietki z żółtym serem. Bagietka znajdująca się w zupie powinna wchłonąć jej wywar, co nada smaku zarówno samej bagietce, jak i całej potrawie. Oryginalna francuska zupa cebulowa zakłada zapiekanie wywaru wraz z bagietką i serem w żaroodpornych miseczkach wielkości jednej porcji, jednak domowe warunki nie zawsze mogą na to pozwolić i częściej przygotowuje się bagietki oraz zupę oddzielnie.