Zupa cebulowa
Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej. Ma jednak wielbicieli na całym świecie, przez co jest podawana w różny sposób – jako samodzielna potrawa, ukryta w chlebie lub z...
Czytaj więcej
Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej. Ma jednak wielbicieli na całym świecie, przez co jest podawana w różny sposób – jako samodzielna potrawa, ukryta w chlebie lub z chrupiącą bagietką z żółtym serem.
Przepis na zupę cebulową
Prosta zupa cebulowa gotowana jest z dodatkiem smażonej cebuli na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego.
Francuska zupa cebulowa zawiera dodatkowo białe wytrawne wino, tymianek, bagietkę lub inne pieczywo oraz żółty ser do posypania bagietki i zupy. Podczas przygotowania bulionu podsmażamy cebulę, a następnie łączymy ze sobą składniki. W tym samym czasie warto przygotować w piekarniku bagietkę z żółtym serem. Ugotowaną zupę można zmiksować uzyskując krem z cebuli lub pozostawić w naturalnej konsystencji.
Po przelaniu do salaterek czy miseczek, do każdej porcji warto dodać przypieczone bagietki z żółtym serem. Bagietka znajdująca się w zupie powinna wchłonąć jej wywar, co nada smaku zarówno samej bagietce, jak i całej potrawie. Oryginalna francuska zupa cebulowa zakłada zapiekanie wywaru wraz z bagietką i serem w żaroodpornych miseczkach wielkości jednej porcji, jednak domowe warunki nie zawsze mogą na to pozwolić i częściej przygotowuje się bagietki oraz zupę oddzielnie.