Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gęsta, rozgrzewająca, aromatyczna, i co ważne, zdrowa zupa cebulowa to świetna propozycja na zimowe dni. Wywodząca się z tradycyjnej kuchni francuskiej, zupa cebulowa przeszła u nas różnego rodzaju, mniejsze lub większe, metamorfozy i aktualnie możemy ją przygotować na rozmaite sposoby. W każdej wersji pozostaje niezmiennie pyszna i sycąca. U nas znajdziesz prosty, tradycyjny przepis na zupę cebulową, którą przygotujesz w, dosłownie, 20 minut.

Składniki

2 litry wody (lub wcześniej przygotowanego mięsnego wywaru)
kostka rosołowa
5-6 cebul średniej wielkości
3 łyżki masła
sól, pieprz, tymianek

Opis wykonania

Cebulę obierz i drobno pokrój.

Masło rozgrzej w garnku, dodaj cebulę i duś pod przykryciem aż zmięknie i zacznie się rozpadać. W międzyczasie dolej niewielką ilość wody, aby zawartość się nie przypaliła.

Porada

Zupę cebulową możesz serwować z domowymi grzankami i/lub odrobiną żółtego sera.

Bosh Logo
Bosh

Cebulę przełóż do większego garnka i zalej wywarem. Gotuj wszystko jeszcze kilkanaście minut. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną suszonego tymianku.

Tak przygotowaną zupę możesz podawać w tej formie lub zblendować, jeśli jest taka konieczność.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych