Zapiekana zupa cebulowa
4 porcje
Średnie
Zupa cebulowa z wytrawnym białym winem i kromkami chleba tostowego.
Składniki
400 g cebuli
40 g masła
sól
pieprz
600 ml bulionu mięsnego
150 ml wytrawnego białego wina
kromki chleba tostowego
plasterki sera Gouda
Zapiekana zupa cebulowa
Zapiekana zupa cebulowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obrać cebulę i pokroić w cienkie krążki. Ułożyć wraz z masłem i przyprawami w dużej formie. Nałożyć pokrywę i dusić na ruszcie na poziomie pierwszym w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać.
Dodać rosół i wino, nałożyć pokrywę i zagotować w podany sposób. Dodatkowo doprawić zupę solą i pieprzem i rozlać do bulionówek. Pociąć chleb tostowy na małe kostki i rozdzielić do bulionówek. Przykryć zupę serem i zapiec w podany sposób.
Sposób nastawienia: Duszenie cebuli: — Mikrofalówka 600 W, ok. 10 minut. Gotowanie zupy: maks. moc mikrofalówki, 7-10 minut. Zapiekanie: Grill o dużej powierzchni mocno — ok. 10 minut.
Komentarze