Francuska zupa cebulowa
4 porcje
75 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W większym garnku rozpuść masło i wrzuć posiekaną cebulę.
Cebulę smaż na małej mocy płyty grzewczej przez ponad 30 minut do czasu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczynała przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco masła lub oliwy.
Pod koniec smażenia dodaj suszony tymianek.
Kiedy cebula nabierze już ładnego koloru, zwiększ nieco moc palnika i do garnka wlej wino. Wszystko starannie wymieszaj i gotuj do czasu, aż prawie całe wino wyparuje.
Następnie do garnka wlej bulion, dodaj soli i pieprzu do smaku, a następnie pod przykryciem gotuj zupę przez ok. 20 minut.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
W międzyczasie przygotuj pieczywo – w rozgrzanym piekarniku upiecz na rumiano kromki chleba posypane startym żółtym serem.
Zupę cebulową wlej do miseczek i w każdej zanurz po jednej grzance z roztopionym serem, na koniec posyp jeszcze całe danie dodatkową porcją sera, świeżo zmielonym pieprzem i świeżym tymiankiem.
Komentarze