Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Francuska zupa cebulowa

Opis wykonania

Jeżeli jeszcze nie znasz zupy cebulowej to powiem, że jej smak jest po prostu wyjątkowy i niepowtarzalny. Karmelizowana cebula staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna.

Francuska zupa cebulowa - krok 1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

W większym garnku rozpuść masło i wrzuć posiekaną cebulę.

Cebulę smaż na małym ogniu przez ponad 30 minut do czasu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczynała przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco masła lub oliwy.

Pod koniec smażenia dodaj suszony tymianek.

Francuska zupa cebulowa - krok 2

Kiedy cebula nabierze już ładnego koloru, zwiększ nieco ogień i do garnka wlej wino. Wszystko starannie wymieszaj i gotuj do czasu, aż prawie całe wino wyparuje.

Następnie do garnka wlej bulion, dodaj soli i pieprzu do smaku, a następnie pod przykryciem gotuj zupę przez ok. 20 minut.

Francuska zupa cebulowa - krok 3

W międzyczasie przygotuj pieczywo – w rozgrzanym piekarniku upiecz na rumiano kromki chleba posypane startym żółtym serem.

Zupę cebulową wlej do miseczek i w każdej zanurz po jednej grzance z roztopionym serem, na koniec posyp jeszcze całe danie dodatkową porcją sera, świeżo zmielonym pieprzem i świeżym tymiankiem.