Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jeżeli jeszcze nie znasz zupy cebulowej to powiem, że jej smak jest po prostu wyjątkowy i niepowtarzalny. Karmelizowana cebula staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna.

Składniki

500 g cebuli
500 ml bulionu wołowego
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżki masła
Do podania czerstwa bagietka, żółty ser i świeży tymianek

Opis wykonania

1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

W większym garnku rozpuść masło i wrzuć posiekaną cebulę.

Cebulę smaż na małej mocy płyty grzewczej przez ponad 30 minut do czasu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczynała przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco masła lub oliwy.

Pod koniec smażenia dodaj suszony tymianek.

2

Kiedy cebula nabierze już ładnego koloru, zwiększ nieco moc palnika i do garnka wlej wino. Wszystko starannie wymieszaj i gotuj do czasu, aż prawie całe wino wyparuje.

Następnie do garnka wlej bulion, dodaj soli i pieprzu do smaku, a następnie pod przykryciem gotuj zupę przez ok. 20 minut.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

W międzyczasie przygotuj pieczywo – w rozgrzanym piekarniku upiecz na rumiano kromki chleba posypane startym żółtym serem.

Zupę cebulową wlej do miseczek i w każdej zanurz po jednej grzance z roztopionym serem, na koniec posyp jeszcze całe danie dodatkową porcją sera, świeżo zmielonym pieprzem i świeżym tymiankiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych