Francuska zupa cebulowa
![Francuska zupa cebulowa](https://akademiasmaku.pl/storage/7497/conversions/francuska-zupa-cebulowa-4667-single.webp)
4 porcje
75 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9157/conversions/oUdAMSDGsM0byK-thumb.webp)
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W większym garnku rozpuść masło i wrzuć posiekaną cebulę.
Cebulę smaż na małej mocy płyty grzewczej przez ponad 30 minut do czasu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczynała przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco masła lub oliwy.
Pod koniec smażenia dodaj suszony tymianek.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9158/conversions/Xh78skmPCmtqhW-thumb.webp)
Kiedy cebula nabierze już ładnego koloru, zwiększ nieco moc palnika i do garnka wlej wino. Wszystko starannie wymieszaj i gotuj do czasu, aż prawie całe wino wyparuje.
Następnie do garnka wlej bulion, dodaj soli i pieprzu do smaku, a następnie pod przykryciem gotuj zupę przez ok. 20 minut.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9159/conversions/cJzQgp5CxpjCVk-thumb.webp)
W międzyczasie przygotuj pieczywo – w rozgrzanym piekarniku upiecz na rumiano kromki chleba posypane startym żółtym serem.
Zupę cebulową wlej do miseczek i w każdej zanurz po jednej grzance z roztopionym serem, na koniec posyp jeszcze całe danie dodatkową porcją sera, świeżo zmielonym pieprzem i świeżym tymiankiem.
Komentarze