


Jeżeli jeszcze nie znasz zupy cebulowej to powiem, że jej smak jest po prostu wyjątkowy i niepowtarzalny. Karmelizowana cebula staje się łagodna, lekko słodka i bardzo aromatyczna.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W większym garnku rozpuść masło i wrzuć posiekaną cebulę.
Cebulę smaż na małej mocy płyty grzewczej przez ponad 30 minut do czasu, aż nabierze mleczno-brązowej barwy, jeżeli cebula zaczynała przywierać do spodu garnka, dodaj jeszcze nieco masła lub oliwy.
Pod koniec smażenia dodaj suszony tymianek.
Kiedy cebula nabierze już ładnego koloru, zwiększ nieco moc palnika i do garnka wlej wino. Wszystko starannie wymieszaj i gotuj do czasu, aż prawie całe wino wyparuje.
Następnie do garnka wlej bulion, dodaj soli i pieprzu do smaku, a następnie pod przykryciem gotuj zupę przez ok. 20 minut.
W międzyczasie przygotuj pieczywo – w rozgrzanym piekarniku upiecz na rumiano kromki chleba posypane startym żółtym serem.
Zupę cebulową wlej do miseczek i w każdej zanurz po jednej grzance z roztopionym serem, na koniec posyp jeszcze całe danie dodatkową porcją sera, świeżo zmielonym pieprzem i świeżym tymiankiem.