Zupa cebulowa wg Kamila Poręby
Opis wykonania
Zupa cebulowa to doskonałe, rozgrzewające danie doskonałe na chłodne, jesienne wieczory.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka.
- Cebulę duś w garnku razem z połową kostki masła.
- Dopraw sola i pieprzem.
- Gdy cebula uzyska lekko brązowo- złocisty kolor dolej do niej 2 szklanki wrzątku.
- Dodaj kostkę bulionową.
- Całość dopraw tymiankiem.
- Gotuj około 10 minut, następnie zmiksuj całość blenderem.
- W czasie, gdy zupa się gotuje, pokrój kajzerki, posmaruj je lekko masłem i połóż na nie starty, żółty ser.
- Tak przygotowane bułki, włóż do piekarnika na około 5 minut (albo do momentu aż ser się rozpuści.
- Zupę podawaj w bulionówkach wraz z grzanką serową.
Smacznego!