45 min P0DT0H45M0S P0DT0H45M0S Łatwe dla 4 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Zupa cebulowa to doskonałe, rozgrzewające danie doskonałe na chłodne, jesienne wieczory. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Cebulę duś w garnku razem z połową kostki masła. Dopraw sola i pieprzem. Gdy cebula uzyska lekko brązowo- złocisty kolor dolej do niej 2 szklanki wrzątku. Dodaj kostkę bulionową. Całość dopraw tymiankiem. Gotuj około 10 minut, następnie zmiksuj całość blenderem. W czasie, gdy zupa się gotuje, pokrój kajzerki, posmaruj je lekko masłem i połóż na nie starty, żółty ser. Tak przygotowane bułki, włóż do piekarnika na około 5 minut (albo do momentu aż ser się rozpuści. Zupę podawaj w bulionówkach wraz z grzanką serową. Smacznego!