Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa krem z dyni

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zupa krem z dyni to królowa zup późnego lata. Aromatyczna, o pięknej słonecznej barwie, zdrowa, pyszna i… błyskawiczna w przygotowaniu. Dynia jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym, za to bogatym w składniki odżywcze, głównie potas, magnez, wapń i żelazo oraz witaminy A, B, C, E i K. Czy trzeba więcej zalet? A w dodatku możesz ją przygotować tak, jak lubisz – na słodko lub wytrawnie.

Przepis na krem z dyni jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności, składniki podstawowe do dynia obrana, oczyszczona z włókiem i pestek, pokrojona w kostkę i podsmażona na oliwie z oliwek oraz bulion lub mleko kokosowe. Dynia jest bardzo delikatna w smaku, lekko mdła, dlatego doskonale smakuje z ostrymi dodatkami, które dobrze komponują się z lekkim słodkawym posmakiem warzywa. Jeśli użyjesz mleka kokosowego, przygotuj krem z dyni z imbirem i odrobiną ostrej papryczki. Ugotowaną do miękkości dynię zalej mlekiem kokosowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce o małych oczkach świeży imbir (ok. 3 cm długości kawałek), pogotuj kilka minut i zblenduj. Podawaj z prażonymi pestkami dyni lub pokrojonym w kostkę usmażonym filetem z kurczaka.

Zdarza się, że krem z dyni wyjdzie zbyt rzadki – czym zagęścić zupę? Możesz wsypać łyżkę grysiku lub dodać ugotowanego słoedkiego ziemniaka lub kilka gotowanych marchewek – wszystko razem zblendować.

Krótka historia zupy dyniowej

Złocisto-pomarańczowa pożywna zupa-krem z dyni przywędrowała do Polski najprawdopodobniej z Francji. W ojczyźnie najznamienitszych kucharzy przyrządzano ją w prowincjonalnych zakonach, szkołach i szpitalach już w XVIII wieku. Popularność krem z dyni zyskał w latach 80. XX wieku pojawiając się w europejskich książkach kucharskich. W Stanach Zjednoczonych jedzona bywa najczęściej na Halloween. W Polsce podawana była najczęściej na słodko jako danie serwowane dzieciom.

Z jakiej dyni zrobić zupę krem

Najlepszą odmianą na zupę krem jest dynia hokkaido – jej miękka i cienka skórka pozwala łatwo dostać się do pomarańczowego miąższu. Dzięki słodkawemu smakowi, hokkaido doskonale nadaje się także do przygotowania musów i ciast z dyni. Do przygotowania kremu można wybrać również dynię piżmową – zupa z niej będzie aksamitnie gładka. Dynia piżmowa pozbawiona jest włókien, a jej miąższ jest lekko słodkawy.

Dodatki do kremu z dyni

Dynia, sama w sobie o delikatnym smaku, nabiera wyrazistości w zależności od dodatków i przypraw. Krem z dyni z mlekiem kokosowym o aksamitnym smaku i delikatnym kokosowym aromacie doskonale komponuje się z prażonymi pestkami dyni lub czipsami z jarmużu. Zupa krem z dyni z grzankami przysmażonymi z czosnkiem dobrze smakuje w połączeniu z pieczoną papryką i czosnkiem dodanymi do zupy i zmiksowanymi łącznie z dynią. Zupa z dodatkiem papryki zyska intensywny, pomarańczowy kolor. Krem z dyni na ostro najłatwiej uzyskać dodając odrobinę papryczki chilli, czosnek, a dynię połączyć z papryką i marchewką, które wzbogacą nieco delikatny smak dyni. Krem z dyni na słodko uzyskamy dodając np. mleko kokosowe. Tak przygotowaną zupę posypać można prażonymi płatkami migdałów.