KREM Z DYNI
4 porcje
Średnie
Krem z dyni - idealny na upalne dni.
Składniki
1 szt. średniej wielkości dynia Hokkaido
korzeń imbiru
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 szt. marchewki
1 szt. pietruszka
pół szt. średniego pora
pół szt. średniego selera
3 szt. małe ziemniaki
1 szt. puszka mleka kokosowego
2 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżka pestek dyni
2 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka oliwa (do skropienia)
1 łyżeczka sól
KREM Z DYNI
KREM Z DYNI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło rozgrzać w garnku. Obrać wszystkie warzywa, dodatkowo z dyni usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka pokrojony w plasterki czosnek i imbir. Podsmażyć około 3 minuty. Dodać wszystkie warzywa pokrojone w duże kawałki, zalać bulionem i gotować je do miękkości. Jak już wszystkie warzywa będą miękkie należy je zblendować na gładką masę. Dodać puszkę mleka kokosowego i gotować jeszcze przez 5 minut. Przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Opcjonalnie po wlaniu do miseczek bądź talerzy skropić oliwą i posypać pestkami dyni i słonecznika.
Komentarze