Zupa dyniowa na ostro
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa dyniowa na ostro
Zupa dyniowa na ostro
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Składniki potrzebne do przygotowania pikantnej zupy dyniowej nie należą do szczególnie trudno dostępnych. Zdecydowana większość z nich z pewnością znajduje się już naszych kuchniach, lodówkach, czy piwniczkach, więc bierzmy się do roboty!
Cebulę kroimy w drobną kostkę i wraz z dodatkiem przeciśniętego przez specjalną praskę czosnku, dusimy na maśle w wysokim garnku.
Następnie dodajemy kolejno pozostałe, pokrojone w kostkę, warzywa i chwilę podsmażamy do zarumienienia. Zalewamy wszystko przygotowanym litrem wody i dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Na koniec blendujemy do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu i przyprawiamy do smaku.
Gotową, pachnącą i ciepłą zupę dyniową na ostro, podajemy w miseczkach z dodatkiem łezki śmietany 30%, a w przypadku zagorzałych miłośników chrupania – także z solidną porcją grzanek czosnkowych. Smacznego!
Komentarze