Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa dyniowa na ostro

Opis wykonania

Gdy korony drzew przybierają już odcienie złota, czerwieni i brązu, to znak, że właśnie rozpoczął się sezon dyniowy. Co to oznacza dla miłośników kulinariów? Nieskończoną ilość propozycji na wyśmienite dania, które z łatwością przyrządzimy we własnej kuchni podczas chłodnych, jesiennych dni, spędzonych w gronie rodziny lub przyjaciół. Jedną z najlepszych propozycji, która bez wątpienia zadowoli kubki smakowe każdego łasucha, jest niewątpliwie zupa dyniowa na ostro. Jak ją przyrządzić i jakich składników będziemy potrzebować? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

  1. Składniki potrzebne do przygotowania pikantnej zupy dyniowej nie należą do szczególnie trudno dostępnych. Zdecydowana większość z nich z pewnością znajduje się już naszych kuchniach, lodówkach, czy piwniczkach, więc bierzmy się do roboty!

    Cebulę kroimy w drobną kostkę i wraz z dodatkiem przeciśniętego przez specjalną praskę czosnku, dusimy na maśle w wysokim garnku.

    Zobacz: płyty grzewcze.

  2. Następnie dodajemy kolejno pozostałe, pokrojone w kostkę, warzywa i chwilę podsmażamy do zarumienienia. Zalewamy wszystko przygotowanym litrem wody i dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Na koniec blendujemy do momentu uzyskania konsystencji  gładkiego kremu i przyprawiamy do smaku.

    Zobacz: blendery ręczne.

  3. Gotową, pachnącą i ciepłą zupę dyniową na ostro, podajemy w miseczkach z dodatkiem łezki śmietany 30%, a w przypadku zagorzałych miłośników chrupania – także z solidną porcją grzanek czosnkowych. Smacznego!

Bosch do kuchni