Zupa dyniowa z groszkiem i quinoa
4 porcje
Średnie
Zupa dyniowa z groszkiem i quinoa
Składniki
500 g dynia
3 szt. ziemniaki
1 l Bulion
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
1 łyżka śmietana Łaciata 18%
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 garść quinoa
2 szt. ziele angielskie
1 garść pietrusza zielona
Zupa dyniowa z groszkiem i quinoa
Zupa dyniowa z groszkiem i quinoa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę pokroić na drobno i podsmażyć na złoto na maśle. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce i wrzucić do podsmażonych warzyw. Dodać ziele angielskie i podsmażać dalej.
Dynię rozmrozić i pokroić w większą kostkę. Po ok 15 min wysmażania dodać bulion i dusić dalej zupę. Dodać porządny pęczek posiekanej pietruszki oraz pokrojoną dynię. Doprawić solą i pieprzem.
Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodać 2 łyżki śmietany, zblendować.
Zupę na końcu przetrzeć przez sito. Podawać z ugotowaną quinoa, pietruszką i kleksem ze śmietany.
Komentarze