Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bardzo smaczna i sycąca, a przy tym lekka. Zupy krem to idealny pomysł na szybki obiad!

Składniki

1,20 kg dynia
400 g papryka czerwona
żąbek czosnku
włoszczyzna
sól
pieprz
ostra mielona papryka

Opis wykonania

Obieramy włoszczyznę i gotujemy wywar warzywny aby nasza zupka miała cudowny aromat. Paprykę oczyszczamy i pieczemy w piekarniku aż skórka się pomarszczy. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Upieczoną paprykę obieramy i również kroimy. Dynię i paprykę wrzucamy do naszego wywaru, doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość blenderujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Zupę można zjeść taką czystą, można podać z groszkiem ptysiowym, czy z malutkimi kuleczkami mozzarelli. U mnie wersja dla mięsożerców, czyli z wcześniej upieczoną w piekarniku piersią z kurczaka, pokrojoną w paski. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych