Zupa dyniowa z pieczoną papryką
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Zupa dyniowa z pieczoną papryką
Zupa dyniowa z pieczoną papryką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obieramy włoszczyznę i gotujemy wywar warzywny aby nasza zupka miała cudowny aromat. Paprykę oczyszczamy i pieczemy w piekarniku aż skórka się pomarszczy. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Upieczoną paprykę obieramy i również kroimy. Dynię i paprykę wrzucamy do naszego wywaru, doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość blenderujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Zupę można zjeść taką czystą, można podać z groszkiem ptysiowym, czy z malutkimi kuleczkami mozzarelli. U mnie wersja dla mięsożerców, czyli z wcześniej upieczoną w piekarniku piersią z kurczaka, pokrojoną w paski. Smacznego!
Komentarze