Krem z dyni wegetariańśki
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Krem z dyni z dodatkiem ziemniaków, papryki chilli, czosnku i imbiru.
Składniki
1,5 kg miąższu z dyni
2 l bulionu warzywnego
średnie ziemniaki
papryka chili (czerwona)
ząbki czosnku
kawałek imbiru (około 4 cm)
sól, pieprz
pół kubka (małego) gęstej śmietany do zup
liście bazylii do dekoracji
1 łyżka oliwy
Krem z dyni wegetariańśki
Krem z dyni wegetariańśki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię kroimy na niewielkie kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy podobnie. Imbir i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy uważając, żeby nie przypalić. Chili nakłuwamy widelcem (w zależności od stopnia preferowanej ostrości; bardziej dla ostrzejszego, mniej dla łagodniejszego smaku). Do garnka, w którym podsmażaliśmy imbir i czosnek wrzucamy dynię i ziemniaki, także je podsmażając. Całość zalewamy przygotowanym bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną (około 40 minut). Po tym czasie wyjmujemy chili. Zawartość garnka miksujemy, przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. W trakcie miksowania dodajemy śmietanę. Na koniec dekorujemy zupę na talerzu łyżką śmietany
i listkami bazylii. Aby coś „chrupało” możemy dodać do zupy prażone płatki migdałów lub groszek ptysiowy.
Komentarze