Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krem z dyni z dodatkiem ziemniaków, papryki chilli, czosnku i imbiru.

Składniki

1,5 kg miąższu z dyni
2 l bulionu warzywnego
średnie ziemniaki
papryka chili (czerwona)
ząbki czosnku
kawałek imbiru (około 4 cm)
sól, pieprz
pół kubka (małego) gęstej śmietany do zup
liście bazylii do dekoracji
1 łyżka oliwy

Opis wykonania

Dynię kroimy na niewielkie kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy podobnie. Imbir i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy uważając, żeby nie przypalić. Chili nakłuwamy widelcem (w zależności od stopnia preferowanej ostrości; bardziej dla ostrzejszego, mniej dla łagodniejszego smaku). Do garnka, w którym podsmażaliśmy imbir i czosnek wrzucamy dynię i ziemniaki, także je podsmażając. Całość zalewamy przygotowanym bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną (około 40 minut). Po tym czasie wyjmujemy chili. Zawartość garnka miksujemy, przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. W trakcie miksowania dodajemy śmietanę. Na koniec dekorujemy zupę na talerzu łyżką śmietany i listkami bazylii. Aby coś „chrupało” możemy dodać do zupy prażone płatki migdałów lub groszek ptysiowy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych