Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

 

Dynia jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym, za to bogatym w składniki odżywcze, głównie potas, magnez, wapń i żelazo oraz witaminy A, B, C, E i K.

Krótka historia zupy dyniowej

Złocisto-pomarańczowa pożywna zupa-krem z dyni przywędrowała do Polski najprawdopodobniej z Francji. W ojczyźnie najznamienitszych kucharzy przyrządzano ją w prowincjonalnych zakonach, szkołach i szpitalach już w XVIII wieku. Popularność krem z dyni zyskał w latach 80. XX wieku pojawiając się w europejskich książkach kucharskich. W Stanach Zjednoczonych jedzona bywa najczęściej na Halloween. W Polsce podawana była najczęściej na słodko jako danie serwowane dzieciom.

Z jakiej dyni zrobić zupę krem

Najlepszą odmianą na zupę krem jest dynia hokkaido – jej miękka i cienka skórka pozwala łatwo dostać się do pomarańczowego miąższu. Dzięki słodkawemu smakowi, hokkaido doskonale nadaje się także do przygotowania musów i ciast z dyni. Do przygotowania kremu można wybrać również dynię piżmową – zupa z niej będzie aksamitnie gładka. Dynia piżmowa pozbawiona jest włókien, a jej miąższ jest lekko słodkawy.

Dodatki do kremu z dyni

Dynia, sama w sobie o delikatnym smaku, nabiera wyrazistości w zależności od dodatków i przypraw. Krem z dyni z mlekiem kokosowym o aksamitnym smaku i delikatnym kokosowym aromacie doskonale komponuje się z prażonymi pestkami dyni lub czipsami z jarmużu. Zupa krem z dyni z grzankami przysmażonymi z czosnkiem dobrze smakuje w połączeniu z pieczoną papryką i czosnkiem dodanymi do zupy i zmiksowanymi łącznie z dynią. Zupa z dodatkiem papryki zyska intensywny, pomarańczowy kolor. Krem z dyni na ostro najłatwiej uzyskać dodając odrobinę papryczki chilli, czosnek, a dynię połączyć z papryką i marchewką, które wzbogacą nieco delikatny smak dyni. Krem z dyni na słodko uzyskamy dodając np. mleko kokosowe. Tak przygotowaną zupę posypać można prażonymi płatkami migdałów.