Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

 

Zupa ziemniaczana to nic innego jak popularna kartoflanka przygotowana na bazie rosołu z dodatkiem włoszczyzny i pokrojonych w kostkę ziemniaków, doprawiona pieprzem i dużą ilością majeranku.

Podstawowy przepis na zupę ziemniaczaną można wzbogacić także dodatkiem ulubionych warzyw, np. brokuła, brukselki lub pokrojonego w kostkę pomidora. Aby zupa zyskała bardziej wyrazisty smak, bazę z rosołu lub bulionu mięsnego można zastąpić wywarem warzywnym z dodatkiem podsmażonej z cebulą kiełbasy.

Zupę ziemniaczaną na rosole lub bulionie warzywnym można dodatkowo zabielić kwaśną śmietaną. Najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki.

Popularna kartoflanka może być serwowana także w wersji zupy-krem podawanej z groszkiem ptysiowym lub grzankami z razowego chleba, czipsami z jarmużu lub bekonu wędzonego. Warto wypróbować też wersję z pieczonym czosnkiem i papryczką chili, która rozgrzeje i nasyci w chłodne dni.