Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa ziemniaczana z pieczonymi bakłażanami i karmelizowaną cebulą w sezamie

Zupa ziemniaczana z pieczonymi bakłażanami i karmelizowaną cebulą w sezamie
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kremowa, sycąca zupa, która w połączeniu z niepowtarzalnymi dodatkami tworzy cudowne danie. Idealna na codzień i od święta ! Pyszna!

Składniki

6 szt. średnie ziemniaki
2 szt. bakłażany
1 szt. cebula
1 l bulion warzywny
1 łyżeczka pieprz czosnkowy
4 łyżka sezam
3 łyżka płatki drożdżowe
1 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżeczka cukier
sól
mały pęczek szt. szczypior

Opis wykonania

Bakłażany umyć, przekroić na pół, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Ziemniaki ubrać, pokroić w grubą kostkę. Włożyć do garnka, zalać bulionem, ugotować. Następnie z upieczonych bakłażanów łyżką wyjąć miąższ, skórę odkładając na bok. Miąższ dodać do zupy. Przyprawić pieprzem czosnkowym i solą, dodać płatki drożdżowe lub ser. Zmiksować na gładko. Na suchej patelni zarumienić sezam. Uważać by się nie przypalił. Zdjąć, odstawić. Cebulę przekroić na pół a następnie w półksiężyce. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru. Zanim stanie się całkiem miękka dodać ocet i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać sezam, dosolić do smaku. Szczypior skroić drobno. Zupę podawać z cebulką oraz szczypiorkiem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych