Zupa ziemniaczana z pieczonymi bakłażanami i karmelizowaną cebulą w sezamie
4 porcje
Średnie
Kremowa, sycąca zupa, która w połączeniu z niepowtarzalnymi dodatkami tworzy cudowne danie. Idealna na codzień i od święta ! Pyszna!
Składniki
6 szt. średnie ziemniaki
2 szt. bakłażany
1 szt. cebula
1 l bulion warzywny
1 łyżeczka pieprz czosnkowy
4 łyżka sezam
3 łyżka płatki drożdżowe
1 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżeczka cukier
sól
mały pęczek szt. szczypior
Zupa ziemniaczana z pieczonymi bakłażanami i karmelizowaną cebulą w sezamie
Zupa ziemniaczana z pieczonymi bakłażanami i karmelizowaną cebulą w sezamie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bakłażany umyć, przekroić na pół, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Ziemniaki ubrać, pokroić w grubą kostkę. Włożyć do garnka, zalać bulionem, ugotować. Następnie z upieczonych bakłażanów łyżką wyjąć miąższ, skórę odkładając na bok. Miąższ dodać do zupy. Przyprawić pieprzem czosnkowym i solą, dodać płatki drożdżowe lub ser. Zmiksować na gładko. Na suchej patelni zarumienić sezam. Uważać by się nie przypalił. Zdjąć, odstawić. Cebulę przekroić na pół a następnie w półksiężyce. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru. Zanim stanie się całkiem miękka dodać ocet i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać sezam, dosolić do smaku. Szczypior skroić drobno. Zupę podawać z cebulką oraz szczypiorkiem.
Komentarze