Krem marchewkowo-ziemniaczany
4 porcje
Średnie
2 (Ilość ocen: 1)
Sam w sobie dietetyczny krem – bardzo sycący, a dla tych, którzy mogą - podrasowany podsmażanym boczkiem.
Składniki
3 l woda
3 łyżka sól
12 szt. ziemniaki
6 szt. marchewki
5 szt. ziele angielskie
5 szt. liść laurowy
4 łyżka masło
1 łyżeczka sól
0,5 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 łyżeczka pieprz ziołowy
0,5 łyżeczka chilli
400 g boczek parzony
Krem marchewkowo-ziemniaczany
Krem marchewkowo-ziemniaczany
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki i marchewkę obieram. Kroję na kawałki i gotuję do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Gdy warzywa są miękkie odcedzam wodzę, usuwam przyprawy i miksuję na jednolitą masę, dodaję tłuszcz i przyprawiam solą, pieprzem ziołowym, chilli i świeżo mieloną gałką muszkatołową w takiej ilości, aby zredukować słodkość marchewki. Na patelni smażę boczek pokrojony w kostkę i okraszam nim wierzch kremu. Podaję z chrupkim pieczywem. Polecam!
Komentarze