Zupa ziemniaczana
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Zupa ziemniaczana z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Przygotujesz ją z warzyw korzeniowych, podsmażonej cebuli i czosnku oraz wędzonego boczku, który nadaje zupie cudowny smak i aromat. Do tego odrobinę majeranku i pyszny, pożywny obiad gotowy.
Składniki
1,5 l bulionu warzywnego
200 g wędzonego boczku
100 ml śmietany 30%
5 ziemniaków
1 pietruszka
1 marchew
1 seler
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
538.3 kcal
Tłuszcz
43 g
Węglowodany
28.3 g
Błonnik
13.2 g
Białko
6.6 g
Sól
3.2 g
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki, marchew, seler oraz pietruszkę obierz i umyj, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno, a boczek potnij w paski.
Na płycie grzewczej ustaw duży garnek i rozgrzej w nim masło, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj boczek i podsmaż.
Do garnka wrzuć warzywa i podsmaż 2–3 minuty. Wlej bulion i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Garnek zestaw z płyty. Zupę zabiel śmietaną i dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarze