Zupa krem z ziemniaków i prawdziwków z wędzoną makrelą
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Rewelacja na talerzu.Połączenie wędzonej ryby i ziemniaków po prostu pychotka.POLECAM
Składniki
30g. masła
1 średnia cebula
50g. wędzonego boczku
5 średnich ziemniaków
1 średnia marchewka
150g. świeżych prawdziwków
1,1/2L. bulionu rybnego
200g. wędzonej makreli
200ml. śmietany
majeranek,sól,pieprz biały,cukier do smaku
sok z cytryny do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Zupa krem z ziemniaków i prawdziwków z wędzoną makrelą
Zupa krem z ziemniaków i prawdziwków z wędzoną makrelą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki,marchewkę obrać opłukać,pokroić w kosteczkę.Grzyby oczyścić pokroić w plasterki.Cebulę i boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle.Dodać pokrojone ziemniaki,marchewkę i grzyby.Krótko poddusić.Dolać bulion rybny,gotować ok 20 minut,aż warzywa będą miękkie.Całość zmiksować blenderem.Z ryby zdjąć skórę i wyjąć ości,pokroić na mniejsze kawałki.Zupę doprawić do smaku.Śmietanę hartujemy,wlewamy do zupy.Rybę rozłożyć na talerzach,nalać zupę,posypać natką i świeżo zmielonym pieprzem.SMACZNEGO. ...
Komentarze