Kartoflanka
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kartoflanka
Kartoflanka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ząbki czosnku skrop obficie oliwą z oliwek (nie obieraj ich z łupiny) i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez ok. 20–30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.
Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi. Odstaw.
Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Na płycie grzewczej w garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i zeszklij. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki. Podsmaż przez ok. 5 minut. Całość zalej bulionem.
Dodaj przyprawy – liść laurowy, ziarna pieprzu i suszony tymianek. Do składników dodaj upieczony czosnek. Garnek przykryj i gotuj na małej mocy płyty przez około 30 minut (do miękkości warzyw).
Garnek zestaw z palnika (wyjmij przyprawy – liść laurowy i ziarna pieprzu) i zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Gotową zupę podawaj z podsmażonym boczkiem i gałązkami świeżych ziół.
Komentarze