Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna zupa ziemniaczana zwaną również kartoflanką. Podstawą jest wywar jarzynowy, do tego ziemniaki, cebula i pieczony czosnek. Zupa jest sycąca i pełna smaku.

Składniki

1,5 l - bulionu warzywnego
800 g - ziemniaków
1 szt. - cebuli
4 ząbki - czosnku
2 łyżki - oliwy z oliwek
1 - liść laurowy
4 ziarna - czarnego pieprzu
- tymianek oregano lub posiekana natka pietruszki do podania
60 g - boczku

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ząbki czosnku skrop obficie oliwą z oliwek (nie obieraj ich z łupiny) i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez ok. 20–30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi. Odstaw.

Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Na płycie grzewczej w garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i zeszklij. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki. Podsmaż przez ok. 5 minut. Całość zalej bulionem.

Dodaj przyprawy – liść laurowy, ziarna pieprzu i suszony tymianek. Do składników dodaj upieczony czosnek. Garnek przykryj i gotuj na małej mocy płyty przez około 30 minut (do miękkości warzyw).

Garnek zestaw z palnika (wyjmij przyprawy – liść laurowy i ziarna pieprzu) i zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Gotową zupę podawaj z podsmażonym boczkiem i gałązkami świeżych ziół.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych