Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kartoflanka

Opis wykonania

Bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna zupa ziemniaczana zwaną również kartoflanką. Podstawą jest wywar jarzynowy, do tego ziemniaki, cebula i pieczony czosnek. Zupa jest sycąca i pełna smaku.

Kartoflanka - krok 1

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Ząbki czosnku skrop obficie oliwą z oliwek (nie obieraj ich z łupiny) i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi. Odstaw.

Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i zeszklij. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki. Podsmaż przez ok. 5 minut. Całość zalej bulionem

Kartoflanka - krok 2

Dodaj przyprawy – liść laurowy, ziarna pieprzu i suszony tymianek. Do składników dodaj upieczony czosnek. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut (do miękkości warzyw).

Garnek zestaw z palnika (wyjmij przyprawy – liść laurowy i ziarna pieprzu) i zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kartoflanka - krok 3

Gotową zupę podawaj z podsmażonym boczkiem i gałązkami świeżych ziół.