Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Płyta ceramiczna a indukcyjna. Jaką wybrać?

Płyta ceramiczna a indukcyjna. Jaką wybrać?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Urządzasz kuchnię i właśnie stoisz przed dylematem: płyta ceramiczna czy indukcja? Przychodzimy z pomocą! W tekście omawiamy wszystkie rodzaje płyt grzewczych i odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania. Przeczytaj i wybierz opcję pasująca do Twojej kuchni i stylu życia.

Rodzaje płyt grzewczych

Zastanawiasz się, co jest lepsze: płyta indukcyjna czy elektryczna? Zanim odpowiemy na to pytanie, przedstawimy wszystkie rodzaje płyt grzewczych. Każde z tych rozwiązań ma swoich przeciwników i zwolenników.

  • Płyta gazowa wyposażona jest najczęściej w 4 palniki o różnym stopniu grzania. Użytkownicy wybierający tę opcję, podkreślają, że dania przygotowane na wolnym ogniu są najsmaczniejsze. Zaletą tego rozwiązania jest też stosunkowo niski koszt zakupu i użytkowania.
  • Płyta elektryczna ma żeliwne płytki grzewcze i jest najstarszym modelem kuchenki działającej na prąd. W stosunku do indukcyjnej czy ceramicznej jest mniej oszczędna i nie ma tylu dodatkowych funkcji np. bezpieczeństwa. Wybierana jest przez użytkowników ze względu na niską cenę i łatwość instalacji (do jej podłączenia wystarczy napięcie z gniazdka).
  • Płyta ceramiczna to kolejny typ kuchenki elektrycznej. Ze względu na ceramiczną powierzchnię i dotykowy panel sterowania wizualnie przypomina indukcję, ale działa na innej zasadzie.

Wskazówka: Szukasz rozwiązania podobnego do płyty ceramicznej, ale trwalszego? Dobrą opcją jest płyta witroceramiczna. Co to? To płyta wykonana z hartowanych materiałów wykazujących większą odporność na uszkodzenia i zarysowania.

  • Płyta indukcyjna wiedzie prym w polskich kuchniach przede wszystkim ze względu na szybkość podgrzewania. Działa na zasadzie wytwarzania pola magnetycznego, dlatego nie powinna z niej korzystać osoba mająca rozrusznik serca.

Płyta ceramiczna

Na co zwracać uwagę przy wyborze płyt grzewczych?

Przygotowaliśmy dla Ciebie osiem zasad wyboru idealnej płyty grzewczej. Sprawdź, co jest dla Ciebie priorytetem i na tej podstawie podejmij decyzję: płyta ceramiczna czy indukcja.

  1. Postaw na sprawdzonego producenta. Dzięki temu możesz zweryfikować, jak u innych funkcjonuje dany model oraz liczyć na wsparcie doświadczonego konsultanta.
  2. Dopasuj wygląd sprzętu do stylu Twojej aranżacji. Do nowoczesnych, minimalistycznych i skandynawskich kuchni pasuje kuchenka indukcyjna i ceramiczna. W bardziej tradycyjnych przestrzeniach sprawdzi się kuchenka gazowa.
  3. Zweryfikuj nie tylko koszt zakupu, ale też utrzymania. Najbardziej budżetowym rozwiązaniem ze względu na cenę oraz koszty użytkowania jest kuchenka gazowa. Natomiast indukcja, choć znacznie droższa w zakupie, ma podobne koszty stałe związane z eksploatacją.
  4. Jeśli szybkie sprzątanie jest dla Ciebie ważne, wybierz sprzęt, który łatwo utrzymać w czystości. Pod tym względem króluje indukcja. Taka płyta błyskawicznie się wychładza, a ty możesz od razu po zakończeniu gotowania przetrzeć ją mokrą ściereczką z płynem.
  5. Dopasuj wielkość płyty grzewczej do powierzchni kuchni i… Twojego stylu życia. Jeśli rzadko gotujesz, wybierz kompaktowy model z dwoma polami grzewczymi. W przypadku dużej rodziny sprawdzi się płyta grzewcza z nawet sześcioma polami.

Wskazówka: Jeśli często przygotowujesz posiłki dla większej liczby osób, wybierz model kuchenki indukcyjnej z funkcją łączenia pól grzejnych. Umożliwia to przygotowanie potraw w większych, podłużnych naczyniach.

  1. Jeśli zależy Ci na szybkim i efektywnym przygotowywaniu posiłków, wybierz płytę indukcyjną. Jej wydajność to 85­–95%, czyli podczas gotowania straty ciepła wynoszą maksymalnie kilkanaście procent. Co więcej, dzięki niej zagotujesz wodę np. na makaron w ciągu około 60 sekund (trzy razy szybciej niż w przypadku płyty ceramicznej).
  2. Pamiętaj o bezpieczeństwie. Jeśli wśród domowników są małe dzieci, najlepiej sprawdzą się płyty ceramiczne i indukcyjne, które mogą być też zabezpieczone kodem.
  3. Sprawdź przydatne funkcje, np. w niektórych modelach płyt indukcyjnych dostępny jest czujnik gotowania, czyli stała kontrola temperatury. Dzięki temu nie rozgotujesz swoich dań.

Przeczytaj też: Szkło w kuchni – jak dopasować do niego sprzęt AGD?

Płyta indukcyjna a ceramiczna — różnice

Czym się różni płyta ceramiczna od indukcyjnej? Odpowiedź brzmi: prawie wszystkim, bo podobieństwo jest tylko zewnętrzne. Oto zestawienie różnic według najważniejszych kategorii.

Zasada działania

Jak działa płyta ceramiczna? Ciepło dostarczają spirale elektryczne lub halogenowe lampy znajdujące się pod nią. W płycie indukcyjnej natomiast pod ceramiką znajdują się miedziane zwoje, przez które przepływa zmienny prąd elektryczny, który wytwarza pole magnetyczne. Kiedy na płycie postawimy garnek, strumień pola magnetycznego generuje ciepło na jego dnie.

Obejrzyj różne modele płyt indukcyjnych

Stosowanie odpowiednich naczyń

Różnica między płytą ceramiczną a indukcyjną przejawia się też w doborze garnków. Aby indukcja mogła działać, należy stosować garnki, które mają dno ferromagnetyczne. W przypadku płyty ceramicznej wystarczą tradycyjne naczynia.

Obejrzyj różne modele płyt ceramicznych

Wskazówka: Naczynia przeznaczone do płyty indukcyjnej, oznaczone są specjalnym znaczkiem: poziomą zwojnicą i czasem napisem induction. Jeśli nie mają takich symboli, za pomocą magnesu możesz sprawdzić, czy są odpowiednie do indukcji. Naczynia, których dno przyciąga magnes, nadają się na płytę indukcyjną.

Bezpieczeństwo

Choć obie płyty elektryczne są lepsze pod tym względem od kuchenki gazowej, to indukcja jest bezpieczniejsza. Dlaczego? Otóż jej pola grzewcze nagrzewają się minimalnie od naczynia, które na nich stoi (właściwe ciepło pochłania dno garnka). Dodatkowo po wyłączeniu błyskawicznie się wychładzają. Nie ma więc żadnego ryzyka oparzenia się. W przypadku płyty ceramicznej pola grzewcze nagrzewają się mocniej i wychładzają dłużej.

Jaką płytę grzewczą wybrać?

Zastanawiasz się, co jest lepsze: płyta indukcyjna czy elektryczna? Odpowiedź zależy od Twoich priorytetów związanych z użytkowaniem tego typu sprzętu oraz stylu życia. Chcesz szybko i efektywnie gotować, weź pod uwagę dostępne na rynku modele płyty indukcyjnej.

Jeśli np. ze względów zdrowotnych (rozrusznik serca, aparat słuchu) nie możesz zdecydować się na to rozwiązania, wybierz kuchenkę ceramiczną. Ta opcja również sprawdzi się, jeśli nadal chcesz korzystać ze swojego sprawdzonego zestawu tradycyjnych garnków.

Pamiętaj, że oba te rozwiązania są bezpieczne, łatwe w czyszczeniu oraz gwarantują dodatkowe funkcje np. Stop&Go, czyli możliwość wyłączenia lub zminimalizowania działania wszystkich pól grzejnych za pomocą jednego przycisku.

To też Cię zainteresuje: Płyta indukcyjna czy płyta gazowa?

Nadal masz wątpliwości i nie wiesz, na którą opcję się zdecydować: płyta ceramiczna czy indukcja? Nic się nie martw! Po spokojnym przeanalizowaniu funkcjonalności, modeli oraz cen na pewny dokonasz dobrego wyboru.