Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Płyta indukcyjna czy płyta gazowa?

Płyta indukcyjna czy płyta gazowa?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Indukcja czy gaz? To pytanie na wagę złota, bo w kuchni, jak w życiu, najmniejsze detale robią wielką różnicę. W tym artykule pokażemy Ci, czym różni się płyta indukcyjna od gazowej i podpowiemy, które rozwiązanie sprawdzi się w Twojej przestrzeni.

Płyta indukcyjna – co to takiego?

Na początek trochę fizyki, ale nie martw się, będzie ciekawie. Najważniejszym elementem płyty indukcyjnej jest ceramiczna powłoka z oznaczeniami pól grzejnych i panelem sterowania. Pod jej powierzchnią znajdują się zwoje miedzianych drutów, przez które płynie zmienny prąd elektryczny, wytwarzający pole magnetyczne. Jak to działa? Wystarczy, że na włączonym polu grzewczym położysz odpowiedni garnek ze stali ferromagnetycznej – czyli takiej, która przyciąga magnes – i rozpocznie się proces podgrzewania. Prawda, że bardzo proste? Co więcej, jest to bezpieczne rozwiązanie, gdyż energia generowana jest tylko w jednym miejscu, a pozostała powierzchnia płyty indukcyjnej pozostaje zimna. Nagrzane pola, w krótkim czasie po ściągnięciu naczyń, również stają się chłodne.

Płyta indukcyjna powinna być podstawą każdej nowocześnie urządzonej kuchni. Montaż płyty indukcyjnej jest prosty, a do tego idealnie sprawdza się pod zabudowę.

Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Płyta indukcyjna – serce nowoczesnej kuchni

Zalety płyty indukcyjnej

Ci, którzy korzystają z płyty indukcyjnej, wymieniają jej zalety jednym tchem. Postanowiliśmy więc podzielić te plusy na 4 kategorie:

•      Ekologia i oszczędności

Jak podkreślają eksperci, płyta indukcyjna zapewnia oszczędność energii nawet o 25%. Dzieje się tak, gdyż, jak wspomnieliśmy już wcześniej, powierzchnia grzania dostosowywana jest do powierzchni dna naczynia.

•      Łatwiejsze gotowanie

Kolejne twarde dane można przytoczyć w związku z gotowaniem – jego czas skraca się na płycie indukcyjnej nawet do 30% w stosunku do tradycyjnych płyt grzewczych. Co więcej, dzięki strefom łączonym na płytach indukcyjnych można gotować elastycznie, np. postawić większą brytfankę zamiast dwóch mniejszych naczyń. Pamiętaj, że do tego konieczne są garnki indukcyjne.

•      Sprzątanie, które może być przyjemnością.

Przejrzyj fora internetowe, a przekonasz się, że wielu osobom czyszczenie płyt indukcyjnych, sprawia przyjemność. Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić krok po korku, by uzyskać najlepszy efekt.

  1. Czyść płytę indukcyjną regularnie, by trudniejsze zabrudzenia schodziły z łatwością.

  2. Przed umyciem wyłącz kuchenkę.

  3. Czym myć płytę indukcyjną? Używaj specjalistycznych środków w kremie lub płynie, by jej nie uszkodzić, a do tego miękkiej gąbki lub ściereczki z mikrofibry.

  4. Niewielkie plamy usuwaj na bieżąco, spryskując je płynem do mycia szyb i wycierając do sucha ręcznikiem jednorazowym.

  5. Trudne zabrudzenia usuwaj za pomocą specjalnego skrobaka do płyty indukcyjnej.

Płyta indukcyjna czy płyta gazowa? - zdjęcie 1

•      Dodatkowe funkcje

Wiele modeli wyposażonych jest w dodatkowe udogodnienia. Przedstawimy to na podstawie funkcji płyty indukcyjnej Bosch:

•      Power Boost zapewnia dodatkową moc grzania, kiedy potrzebujemy przyśpieszyć gotowanie.

•      CombiZone pozwala na połączenie dwóch płyt w jedną strefę grzejną i równomierną dystrybucję ciepła. To sprawdzi się w przypadku gotowania na dużych brytfankach.

•      QuickStart automatycznie wyświetla strefę grzania na panelu sterowania na podstawie usytuowania naczynia na płycie.

•      ReStart sprawdzi się, gdy np. wykipi nam mleko. Wówczas wyłącza się automatycznie, byśmy mogli wyczyścić płytę indukcyjną, a następnie jednym naciśnięciem przycisku przywrócić pierwotne ustawienia.

•      Blokada, która umożliwia zabezpieczenie przed uruchomieniem przez dzieci.

Płyta gazowa – najważniejsze informacje

Wbrew niektórym obiegowym opiniom płyty gazowe też mogą być nowoczesne. Na polskim rynku dostępne są dwa rodzaje: palnikowa oraz bez płomienia. Możliwości tej pierwszej prześledzimy na podstawie płyty gazowej Bosch:

•      Może być płyta gazowa do zabudowy.

•      Występuje w wersji ceramicznej, emaliowanej lub szklanej oraz w różnych kolorach i wzorach.

•      Jest bezpieczna, dostępne są modele wyposażone w termoelektryczne zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, które odcina paliwo, gdy zgaśnie płomień.

•      Wymaga podłączenia do wentylacji.

•      Ma dodatkowe udogodnienia, takie jak zapalarka termoelektryczna zintegrowana w pokrętle.

Płyta gazowa pod szkłem może być alternatywą dla tych, którzy nie wyobrażają sobie gotowania bez gazu, a jednocześnie chcą mieć bardzo nowoczesny model. W tym przypadku palniki znajdują się pod ceramiką. Eksperci twierdzą, że korzystając z modelu bez płomienia, zużywamy o 50% mniej gazu, a do tego unikamy tłustych osadów na zabudowie kuchennej i naczyniach.

Przeczytaj: Wentylacja w kuchni – czy okap jest potrzebny?

Płyta indukcyjna czy płyta gazowa? - zdjęcie 2

Zalety płyty gazowej

Podobnie jak w przypadku płyty indukcyjnej, jej plusy również można wymienić jednym tchem:

  1. Niezawodność. Awarie gazu zdarzają się bardzo rzadko, dlatego ryzyko pozbawienia energii jest mniejsze niż w przypadku płyt zależnych od elektryczności.

  2. Uniwersalna estetyka. Płyty gazowe pasują zarówno do tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych wnętrz. Białe sprawdzą się np. w kuchni w stylu prowansalskim, natomiast wspomniany już model płyty gazowej ceramicznej Bosch doskonale odnajdzie się w stylu industrialnym.

  3. Łatwe czyszczenie. W przypadku płyty gazowej pod szkłem wystarczy na bieżąco usuwać lekkie plamy za pomocą wilgotnych ściereczek i niewielkiej ilości płynu do naczyń. Utrzymanie w czystości płyty gazowej palnikowej, np. ze szkła hartowanego, też nie jest trudne, a do tego ten model jest bardziej odporny na zarysowania.  W tym przypadku sprawdzi się specjalne mleczko do czyszczenia, które rozpuszcza trudniejsze plamy. Po minucie od nalania preparatu oczyść kuchenkę wilgotną ściereczką. Ruszt też należy czyścić na bieżąco, a do mocno zabrudzonego użyj naturalnego preparatu wykonanego z sody i gorącej wody.

  4. Smaczniejsze potrawy. Zwolennicy kuchenek gazowych twierdzą, że jedzenie gotowane na wolnym ogniu smakuje lepiej.

Co wybrać? Płytę gazową czy płytę indukcyjną?

Indukcja czy gaz? Jeśli nadal zadajesz sobie to pytanie, pamiętaj, że wybór może zależeć od kilku czynników:

-       Dostępności odpowiedniego paliwa. Jeśli masz możliwość używać gazu, warto się na niego zdecydować, gdyż jest tańszy. W przypadku niedostępności tego paliwa wybierz płytę indukcyjną.

-       Wyposażenia kuchni. Kupiłeś zestawy nowych naczyń, ale niedostosowanych do indukcji? W takim przypadku zdecyduj się na płytę gazową. Unikniesz wówczas dodatkowych kosztów związanych z nabyciem garnków na płytę indukcyjną.

-       Możliwości czasowych. Każda minuta jest u Ciebie na wagę złota, a jednocześnie nie wyobrażasz sobie jedzenia poza domem? Gotowanie na kuchence indukcyjnej to idealne rozwiązanie, które skraca ten proces do niezbędnego minimum.

-       Potrzeby zapewnienia bezpieczeństwa. Masz małe dzieci? Przemyśl zakup płyty indukcyjnej, która ma wiele zabezpieczeń chroniących najmniejszych domowników. Dzięki temu m.in. zminimalizujesz ryzyko oparzenia.

-       Stylu urządzenia kuchni. W tradycyjnych kuchniach, gdzie znajduje nie np. piec kaflowy, zdecydowanie lepiej sprawdzą się kuchenki gazowe. Płyty indukcyjne natomiast to domena wnętrz nowoczesnych, minimalistycznych oraz w stylu industrialnym. A jaka jest Twoja kuchnia?

-       Elastyczności gotowania. Lubisz przyrządzać posiłki i często gotujesz przy gościach? W takim razie indukcja i takie funkcje jak połączenie dwóch płyt w jedną strefę grzejną czy błyskawiczna możliwość przywrócenia pierwotnych ustawień sprawią, że nigdy nie będziesz stresować się podczas przyjmowania przyjaciół.

Poznaj wszystkie możliwe typy płyt grzewczych dostępnych na rynku i wybierz model odpowiedni dla Ciebie i Twojej kuchni.

Płyta indukcyjna czy płyta gazowa? - zdjęcie 3

Powoli przekonujesz się, które rozwiązanie najlepiej pasuje do Twojej przestrzeni? Przeanalizuj jeszcze raz najważniejsze czynniki związane z wyborem odpowiedniej płyty oraz wady i zalety poszczególnych modeli. Indukcja czy gaz? Niezależnie od wyboru, postaw na sprawdzonego producenta i rozwiązania na lata.