Zero waste w lodówce – jak rozplanować układanie produktów spożywczych

Zero waste w lodówce – jak rozplanować układanie produktów spożywczych

W Twojej lodówce panuje ścisk, a produkty leżą tam, gdzie akurat znajdzie się miejsce? To duży błąd! Jedzenie przechowywanie w nieprawidłowy sposób szybciej się psuje i traci wartości odżywcze, a zamiast na talerzu ląduje w koszu na śmieci. Jak układać żywność w lodówce, aby zapobiec jej marnowaniu? Oto kilka prostych sposobów na lodówkę w duchu zero waste!

Jak układać produkty w lodówce?

Na każdej półce w lodówce panują inne warunki. Ciepłe powietrze jest lżejsze od zimnego, dlatego unosi się do góry, a wraz z nim rośnie temperatura. Jeśli chcesz, aby żywność zachowała świeżość jak najdłużej, musisz pamiętać o tej zależności. Jak układać produkty w lodówce zgodnie z tą zasadą?

  • Przechowywanie w lodówce: górna półka

Na górnej półce utrzymuje się najwyższa temperatura – ok. 8°C. To dobre miejsce na przetwory (dżemy, powidła, kiszonki), a także produkty mleczne, takie jak mleko, śmietana, jogurty i kefiry. Na górnej półce można też przechowywać ciasta i torty, które wymagają jedynie delikatnego schłodzenia.

  • Przechowywanie w lodówce: środkowa półka

Na półce środkowej (ok. 4-7°C) powinny leżeć produkty o krótkim terminie przydatności, m.in. wędliny, sery i twarożki, a także resztki przyrządzonych posiłków. Przemawia za tym optymalna temperatura, jak również łatwy dostęp do przechowywanego jedzenia. Środkowa półka w lodówce znajduje się zazwyczaj na wysokości twarzy, a to pozwala łatwo ogarnąć wzrokiem jej zawartość i wyłowić produkty, które mogą szybko zepsuć się lub przeterminować.

  • Przechowywanie w lodówce: dolna półka lub komora zero

Najniższa półka służy do przechowywania surowych mięs i ryb. Temperatura w tym miejscu wynosi ok. 2° C, jest więc na tyle niska, aby spowolnić rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Świeże mięsa i ryby należy przechowywać z dala od innych surowych produktów – najlepiej w szczelnych pojemnikach lub zawinięte w pergamin. W nowoczesnych lodówkach ten problem rozwiązuje komora zero, czyli dodatkowa szuflada na mięsa i ryby, w której panuje niska temperatura – od 2 do -1° C.

  • Przechowywanie w lodówce: szuflady w lodówce

Na samym dole lodówki znajdują są duże szuflady. Z uwagi na panujące w nich warunki – niską temperaturę i wysoką wilgotność – są najlepszym miejscem do przechowywania większości warzyw, owoców i serów dojrzewających.

Przed włożeniem owoców i warzyw do lodówki koniecznie wyjmij je z plastikowych opakowań. Folia hamuje przepływ powietrza, przez co żywność szybciej psuje się i traci walory smakowe.

Poszczególne produkty mają różne wymagania odnośnie temperatury i wilgotności powietrza. Ryby i mięso należy przechowywać w warunkach suchych, natomiast warzywa i owoce najlepiej czują się w środowisku wilgotnym. Jak pogodzić tak skrajnie różne wymagania? Lodówki Bosch rozwiązują ten problem dzięki starannie zaprojektowanej strefie świeżości VitaFresh. Pod tą nazwą kryją się specjalne szuflady z funkcją regulacji wilgotności (do owoców i warzyw) i temperatury (do mięsa i ryb), które pozwalają zachować świeżość produktów nawet dwa razy dłużej.

lodówka bosch, vitafresh lodówka bosch, zero waste, przechowywanie żywności

  • Przechowywanie w lodówce: półki w drzwiach

Półki na drzwiach są nie tylko najcieplejszym miejscem w lodówce (8-130 C), ale też najbardziej narażonym na wahania temperatur. Trzymaj w nich produkty, które chcesz delikatnie schłodzić (np. otwarte sosy, soki, napoje alkoholowe, masło, słoiki z przetworami) lub których używasz na co dzień.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, drzwi lodówki nie są najlepszym miejscem na mleko i jajka. Te dwa produkty lubią nieco niższą, a przede wszystkim stałą temperaturę (ok. 4-50 C).

Przeczytaj: Jak mądrze przechowywać żywność, aby się nie psuła?

Jak przechowywać jajka?

Jajka, podobnie jak mleko, powinny leżeć na górnej lub środkowej półce lodówki. Przechowywanie ich w drzwiach, a tym bardziej poza lodówką, nie jest dobrym pomysłem. Wyższa temperatura przyspiesza proces starzenia się jaj, podczas gdy niska spowalnia go. I tak jajka trzymane w lodówce mogą zachować świeżość nawet 5 tygodni, a przechowywane poza nią (ale w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu) – maksymalnie 2 tygodnie.

Na co jeszcze zwrócić uwagę, wkładając jajka do lodówki? Przede wszystkim nie wyciągaj ich z tekturowego opakowania. Wytłaczanka chroni jajka przed bakteriami i obcymi zapachami, które mogą łatwo przedostać się przez porowatą skorupkę. Z tych samych względów nie należy myć jajek przed włożeniem ich do lodówki – podczas tego zabiegu można łatwo zetrzeć cienką warstwę ochronną, która pokrywa jajko.

Przeczytaj: Klasa energetyczna A+++ łagodna dla portfela i środowiska

Czego nie przechowywać w lodówce?

otwarta lodówka bosch, vitafresh bosch, nofrost bosch, chłodziarka bosch

Niektóre produkty nie lubią chłodu. Umieszczone w lodówce tracą walory smakowe i odżywcze, zamiast zachować świeżość na dłużej. Jaka żywność nie nadaje się do przechowywania w lodówce?

  • Owoce egzotyczne, takie jak banany, mango, awokado, cytrusy – pod wpływem niskich temperatur tracą smak i aromat. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej, np. ażurowym koszu na blacie.

  • Ziemniaki – powinny leżeć w chłodnym, ale suchym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy lub w spiżarni.

  • Papryka, ogórki, pomidory, cukinia, bakłażan – przechowywane w lodówce tracą smak i jędrność, a także szybciej się psują.

  • Cebula i czosnek – mogą gnić i mięknąć pod wpływem zimna i wilgoci. Przechowuj je w suchym i zaciemnionym miejscu poza lodówką.

  • Pieczywo – w lodówce szybko czerstwieje. Jeśli chcesz przedłużyć świeżość chleba lub bułek, możesz umieścić je w zamrażarce.

Czego jeszcze nie trzyma się w lodówce? Zdecydowanie nie wkładaj do niej zamkniętych konserw i przetworów, oleju i oliwy, herbaty, kawy, miodu, a także produktów sypkich: mąki, kaszy czy ryżu.

Przeczytaj: Czym i jak myć lodówkę?

Gdzie przechowywać zioła? Odkryj zamrażarkę NoFrost Boscha!

Jak przechowywać zioła w stylu zero waste? Jeśli nie jesteś w stanie zużyć świeżego koperku czy bazylii, możesz je zamrozić i wykorzystać w zimie, gdy będą trudno dostępne.

Zioła takie jak świeży koperek, natka pietruszki, mięta czy szczypiorek przechowuje się zazwyczaj w szczelnie zamkniętych torebkach foliowych lub plastikowych pojemnikach. Jak przygotować zioła do mrożenia? Wystarczy je umyć, osuszyć i opcjonalnie posiekać, wsadzić do woreczka lub pudełka, a na koniec podpisać.

Inną ciekawą metodą na mrożenie ziół jest umieszczenie ich w pojemniczkach na lód i zalanie wodą lub oliwą. Na drugi dzień można przełożyć kostki do plastikowego pojemnika ze szczelną pokrywką. Tak przygotowane kostki – w zależności od zawartości – będą idealnym dodatkiem do zup, drinków lub sosów. Warto sięgnąć po to rozwiązanie w przypadku delikatniejszych ziół, takich jak bazylia, szałwia, rozmaryn, oregano czy tymianek.

sposób na mrożenie ziół w maśle, mrożone zioła, jak mrozić zioła

Korzystanie z zamrażarki stanie się znacznie wygodniejsze, jeśli wybierzesz urządzenie z technologią NoFrost. Innowacyjny system cyrkulacji powietrza w zamrażarkach Bosch odprowadza wilgoć z komory do specjalnego parownika. Tym samym eliminuje problem osadzania się szronu i lodu na ściankach. Efekt? Urządzenie pracuje wydajniej i zużywa mniej energii, a Ty możesz zapomnieć o uciążliwym rozmrażaniu i czyszczeniu zamrażarki.

Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce to prosty sposób, aby zapobiec marnowaniu jedzenia, oszczędzić pieniądze i żyć w duchu zero waste. Pamiętaj jednak, że odpowiednie ułożenie produktów na półkach to nie wszystko. Aby zachować świeżość i walory smakowe żywności, zadbaj o regularne czyszczenie lodówki – najlepiej za pomocą ekologicznych, domowych sposobów.