Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak mądrze przechowywać żywność, aby się nie psuła?

Jak mądrze przechowywać żywność, aby się nie psuła?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Czy wiesz, że ponad połowa żywności, którą wyrzucamy, pochodzi z gospodarstw domowych? Aby zmniejszyć skalę tego problemu, wprowadź trzy złote zasady przechowywania żywności: we właściwej temperaturze, w dobrym miejscu i pilnując terminu przydatności do spożycia. Krok po kroku podpowiadamy, jak to zrobić.

Przechowywanie żywności w lodówce

Czy wiesz, że najwięcej jedzenia marnuje się w lodówce? Problem zaczyna się od kupowania zbyt wielu produktów, nieodpowiedniego ich ułożenia, a także wkładania do chłodziarki warzyw, które nie lubią niskiej temperatury. Kłopotem jest także niewłaściwy sposób korzystania z pojemników próżniowych. To cztery grzechy główne, przez które produkty spożywcze psują się szybciej. Na szczęście już dziś możesz wprowadzić plan naprawczy pod kryptonimem „zero waste” i uporządkować lodówkę według naszych wskazówek.

Przeczytaj poradę: Jak kamera zamontowana w lodówce ułatwia zakupy i sprawdź możliwości chłodziarki marki Bosch, dzięki której przestaniesz marnować jedzenie. 

Przechowywanie owoców i warzyw

Na pewno wiesz, że pomidorów nie można przechowywać w lodówce, gdyż tracą swój aromat. Co więcej, nawet jeśli przeniesiesz je z powrotem do temperatury pokojowej, nie odzyskają wszystkich swoich walorów smakowych. Zatem jak przechowywać warzywa i owoce, by pięknie pachniały oraz były soczyste? Zapamiętaj dwie poniższe listy:

Warzywa i owoce, które możesz schować do lodówki:

·      marchew,

·      owoce jagodowe,

·      cukinia,

·      warzywa strączkowe,

·      seler naciowy,

·      winogrona,

·      jabłka,

·      brokuły,

·      papryka,

·      bakłażany,

·      czereśnie,

·      sałaty.

Warzywa i owoce, które nie lubią chłodziarki:

·      pomidory,

·      czosnek,

·      świeże zioła,

·      kiwi,

·      gruszki,

·      cytrusy,

·      melon,

·      arbuz,

·      awokado,

·      ananas,

·      banan,

·      cebula,

·      owoce wielkopestkowe.

[cytat autor="Dorota Szelągowska" text="Pieczarki i grzyby przechowuj w lodówce w papierowej torbie. Plastik nie przepuszcza wilgoci, co powoduje, że grzyby szybciej gniją. Pomidorów także nie należy przechowywać w plastikowych pojemnikach, ponieważ wytwarzają etylen, którego nagromadzenie przyspiesza dojrzewanie i psucie się owoców. Jeżeli trafią Ci się niedojrzałe pomidory, przechowuj je łodyżką w dół, najlepiej w towarzystwie innych owoców."]

Przechowywanie wędlin i mięs

Jak mądrze przechowywać żywność, aby się nie psuła? - zdjęcie 1

Zastanawiasz się, jak przechowywać wędliny w lodówce? Po pierwsze zadbaj o to, by kupić je ze sprawdzonego źródła. Pamiętaj też, że szynka w jednym dużym kawałku pozostanie dłużej świeża niż ta pokrojona w plastry. Najtrwalsze są natomiast produkty suszone, czyli kiełbasy i kabanosy, które można przechowywać w chłodziarce nawet do miesiąca. Nie trzymaj wędliny w foliowych opakowaniach – od razu po zakupie przełóż ją do pergaminu lub pojemników próżniowych.

Kolejne ważne zagadnienie wiąże się z pytaniem: jak przechowywać surowe mięso w lodówce? Podobnie jak w przypadku wędlin, kupuj produkty sprawdzone, zwracaj też uwagę na to, z jakich hodowli pochodzą. Jeśli planujesz przechowywać mięso w lodówce przez krótki czas, ułóż je w pojemnikach do przechowywania żywności, np. plastikowych lub szklanych. Mięso mielone, które nie jest zapakowane próżniowo, przechowuj w lodówce maksymalnie 24 godziny.

Przeczytaj poradę Dlaczego warto kupić chłodziarkę z cyrkulacją powietrza? i przekonaj się, że technologia też wpływa na zachowanie świeżości różnych produktów.

Przechowywanie owoców morza 

Przechowywanie żywności w lodówce podlega ścisłym zasadom. Tyczy się to w szczególności ryb i owoców morza. Oto trzy najważniejsze wskazówki:

  • Trzymaj je w chłodziarce nie dłużej niż 2 dni, z dala od produktów mlecznych, które mogą wchłonąć ich charakterystyczną woń.

  • Zadbaj o odpowiednią temperaturę w przedziale 0-5°C.

  • Wędzoną rybę umieść w szczelnym pojemniku.

W lodówkach Bosch dostępne są komory z temperaturą bliską 0°C, w których najlepiej przechowywać świeże ryby i owoce morza.

Przechowywanie nabiału

Jak mądrze przechowywać żywność, aby się nie psuła? - zdjęcie 2

Najpierw uporządkuj nabiał w swojej lodówce. Na samej górze umieść kefiry i jogurty – to najlepsze miejsce dla tych produktów, ze względu na temperaturę. Butelkę z mlekiem trzymasz na drzwiczkach lodówki? Zmień to przyzwyczajenie, by mleko dłużej pozostało świeże. Zostaw produkt w oryginalnym opakowaniu i umieść w tylnej części chłodziarki. Różnego rodzaju twarożki i biały ser przechowuj na środkowej półce (4 do 6°C).

Co zrobić z masłem? Umieszczaj ten produkt na drzwiach lodówki. Wyjmuj zawsze taką ilość, jaką zamierzasz zjeść w ciągu np. 24 godzin. Tę część masła umieść w maselniczce i zostaw w ciemnym miejscu.

Przeczytaj artykuł Jak przechowywać jajka i dowiedz się, czy ten produkt można mrozić.

Przechowywanie produktów sypkich

Magazynowanie żywności nie wiąże się tylko z ich przechowywaniem w lodówce. Takich produktów jak kasza, ryż czy makaron nie powinniśmy umieszczać w chłodziarce, gdyż szybko mogą stać się wilgotne. W lodówce nie trzymamy też miodu, chleba, oleju i oliwy.

Produkty sypkie należy umieścić w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach. Dzięki temu nie dostanie się do nich powietrze i wilgoć. Najlepiej trzymać je w spiżarce, jednak dobrze sprawdzi się również kuchenna szafka. Do produktów sypkich, które należy w ten sposób przechowywać należą:

·      makaron,

·      kasza,

·      ryż,

·      mąka,

·      cukier,

·      bułka tarta.

Przechowywanie kasz, ryży i makaronów. Produkty zbożowe

Kaszę oraz ryż przesyp do szklanych pojemników na żywność i przechowuj w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu. Jeśli kupiłeś te produkty w woreczkach, możesz zostawić je w takiej formie. W kwestii przechowywania makaronów zapamiętaj trzy podstawowe wskazówki:

  • Ugotowany makaron trzymaj w pojemniku próżniowym w lodówce 3-5 dni.

  • Suchy makaron przesyp do szklanych pojemników i przechowuj maksymalnie rok.

  • Makaron domowej roboty przechowuj w pojemniku próżniowym nawet kilka miesięcy.

Jeśli zostawiasz ryż, makaron i mąkę w oryginalnych opakowaniach, pamiętaj, by po ich użyciu szczelnie je zamykać, np. plastikowym klipsem.

Przeczytaj: Jak przechowywać żywność w lodówce?

Przechowywanie oleju i płynnych produktów

Oleje przechowuj w szczelnych butelkach, w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. Wyjątkiem jest olej lniany, który należy trzymać w lodówce. Oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy i słonecznikowy również przechowuj w temperaturze pokojowej i zadbaj o to, by te produkty nie stały przy piekarniku, kaloryferze lub nad kuchenką.

Domowej roboty sosy i dressingi trzymaj w lodówce na środkowych półkach lub drzwiach chłodziarki. Natomiast te gotowe i szczelnie zamknięte umieść na półkach w zacienionym miejscu (podobnie jak inne produkty płynne w puszkach, słoikach czy tekturowych opakowaniach). Dopiero po otwarciu przechowuj je w chłodziarce.

Przechowywanie próżniowe

Jak przechowywać żywość - zdjęcie 4

Jednym z czynników, które przyspieszają psucie się żywności jest tlen, dlatego tak korzystne jest próżniowe przechowywanie produktów. W ten sposób można przechowywać zarówno produkty sypkie, jak i wilgotne, a także ryby i mięsa. Jak to działa? Brak kontaktu z tlenem powoduje, że:

  • wilgotne produkty nie wysychają,

  • sypkie nie twardnieją (np. cukier brązowy), gdyż nie wchłaniają wilgoci z powietrza,

  • tłuste produkty nie jełczeją,

  • ryby i mięsa można bardzo szybko zamarynować,

  • zostaje zachowany smak, aromat i wartości odżywcze jedzenia.

Przechowywanie w próżni kilkukrotnie przedłuża świeżość produktów, a także uniemożliwia dotarcie do niej insektów i bakterii. Pozwala też zachować odpowiednią strukturę składników podczas przechowywania.

Blender kielichowy VitaPower Serie 8 nie tylko ma w zestawie butelkę ToGo oraz pojemniki próżniowe, ale też posiada funkcję blendowania w próżni, która oznacza zminimalizowane utlenianie, co skutkuje zachowaniem intensywnego smaku, dłuższym zachowaniem witaminy C oraz innych wrażliwych na tlen składników odżywczych. W porównaniu do tradycyjnie przyrządzanych koktajli, te blendowane próżniowo wyróżniają się zdecydowanie dłuższą świeżością i kremową konsystencją.

Z kolei blender ręczny Bosch z systemem próżniowym ErgoMixx zawiera akcesoria do przechowywania próżniowego: pojemnik wykonany z trwałego tworzywa sztucznego oraz woreczki strunowe dostępne w dwóch rozmiarach. Pojemniki próżniowe są wykonane z trwałego Tritanu, wolnego od bisfenoli. Można je bez problemu używać w kuchence mikrofalowej oraz łatwo czyścić w zmywarce. Warto podkreślić, że przechowywaną próżniowo żywność z powodzeniem możesz zarówno przechowywać w chłodziarce, jak i mrozić.

Przeczytaj: Jak mrozić warzywa i owoce?

Pojemnik i woreczki strunowe świetnie sprawdzą się również do segregacji produktów w lodówce. Co ważne, są wielokrotnego użytku, a więc w duchu eko i zero waste. Za pomocą pompy próżniowej powietrze zostanie odessane z worków i pojemników – zostanie tam jedynie ich zawartość i … próżnia. Twoje produkty zachowają świeżość tak długo, że nic się nie zmarnuje (ani nie zepsuje)!

Mrożenie żywności

Jak mądrze przechowywać żywność, aby się nie psuła? - zdjęcie 3

Mrożenie to prosty i zdrowy sposób na magazynowanie żywności. Co więcej, wykorzystując tę metodę ograniczysz do minimum marnowanie produktów spożywczych w Twoim domu. Możesz przecież zamrozić nadmiar chleba, ciasto z kremem, które zostało po urodzinach, a nawet podpieczony spód pizzy. Aby ten proces przebiegał bezpiecznie i sprawnie, zapamiętaj poniższe wskazówki:

  • Produkty zamrażaj w odpowiednich pojemnikach na żywność i woreczkach, na których znajduje się specjalne oznaczenie – płatek śniegu.
  • Produkty pakuj na płasko, usuwając nadmiar powietrza.

  • Zawsze zamrażaj świeże produkty.

  • Nie zamrażaj gorących dań, poczekaj aż ostygną.

  • Do mrożenia nie nadają się takie produkty jak: zielona sałata, ugotowane ziemniaki, ugotowany ryż i makaron, miękkie sery, ogórki, majonez.

Przeczytaj artykuł Nie musisz wyłączać lodówki na wakacje i sprawdź, jak zadbać o ekologiczne działanie Twojej chłodziarko-zamrażarki w przypadku dłuższego wyjazdu.

Ważnym tematem jest czas magazynowania jedzenia. Oto nasza checklista terminów mrożenia, która pozwoli Ci zapanować nad magazynowaną żywnością.

  • Mięso drobiowe do 3 miesięcy.

  • Mięso wieprzowe do 6 miesięcy.

  • Wędliny do 6 miesięcy.

  • Ryby 4-6 miesięcy.

  • Drobne owoce (maliny, truskawki, jagody) 3-4 miesiące.

  • Pozostałe owoce do 6 miesięcy.

  • Warzywa strączkowe do 8 miesięcy.

  • Cukinia, papryka, kabaczek, dynia do 12 miesięcy.

  • Grzyby do 8 miesięcy.

  • Surowe ciasto 3-4 miesiące.

Gotowy na wdrożenie w swoim domu złotych zasad przechowywania żywności? Przeczytaj jeszcze raz artykuł, wypisz najważniejsze wskazówki i zacznij je stosować już dziś, a zobaczysz, jak ułatwisz sobie życie!