Jak mądrze przechowywać żywność, aby się nie psuła?
- Przechowywanie żywności w lodówce
- Przechowywanie produktów sypkich
- Przechowywanie próżniowe
- Mrożenie żywności
Czy wiesz, że ponad połowa żywności, którą wyrzucamy, pochodzi z gospodarstw domowych? Aby zmniejszyć skalę tego problemu, wprowadź trzy złote zasady przechowywania żywności: we właściwej temperaturze, w dobrym miejscu i pilnując terminu przydatności do spożycia. Krok po kroku podpowiadamy, jak to zrobić.
Przechowywanie żywności w lodówce
Czy wiesz, że najwięcej jedzenia marnuje się w lodówce? Problem zaczyna się od kupowania zbyt wielu produktów, nieodpowiedniego ich ułożenia, a także wkładania do chłodziarki warzyw, które nie lubią niskiej temperatury. Kłopotem jest także niewłaściwy sposób korzystania z pojemników próżniowych. To cztery grzechy główne, przez które produkty spożywcze psują się szybciej. Na szczęście już dziś możesz wprowadzić plan naprawczy pod kryptonimem „zero waste” i uporządkować lodówkę według naszych wskazówek.
Przeczytaj poradę: Jak kamera zamontowana w lodówce ułatwia zakupy i sprawdź możliwości chłodziarki marki Bosch, dzięki której przestaniesz marnować jedzenie.
Przechowywanie owoców i warzyw
Na pewno wiesz, że pomidorów nie można przechowywać w lodówce, gdyż tracą swój aromat. Co więcej, nawet jeśli przeniesiesz je z powrotem do temperatury pokojowej, nie odzyskają wszystkich swoich walorów smakowych. Zatem jak przechowywać warzywa i owoce, by pięknie pachniały oraz były soczyste? Zapamiętaj dwie poniższe listy:
Warzywa i owoce, które możesz schować do lodówki:
· marchew,
· owoce jagodowe,
· cukinia,
· warzywa strączkowe,
· seler naciowy,
· winogrona,
· jabłka,
· brokuły,
· papryka,
· bakłażany,
· czereśnie,
· sałaty.
Warzywa i owoce, które nie lubią chłodziarki:
· pomidory,
· czosnek,
· świeże zioła,
· kiwi,
· gruszki,
· cytrusy,
· melon,
· arbuz,
· awokado,
· ananas,
· banan,
· cebula,
· owoce wielkopestkowe.
[cytat autor="Dorota Szelągowska" text="Pieczarki i grzyby przechowuj w lodówce w papierowej torbie. Plastik nie przepuszcza wilgoci, co powoduje, że grzyby szybciej gniją. Pomidorów także nie należy przechowywać w plastikowych pojemnikach, ponieważ wytwarzają etylen, którego nagromadzenie przyspiesza dojrzewanie i psucie się owoców. Jeżeli trafią Ci się niedojrzałe pomidory, przechowuj je łodyżką w dół, najlepiej w towarzystwie innych owoców."]
Przechowywanie wędlin i mięs
Zastanawiasz się, jak przechowywać wędliny w lodówce? Po pierwsze zadbaj o to, by kupić je ze sprawdzonego źródła. Pamiętaj też, że szynka w jednym dużym kawałku pozostanie dłużej świeża niż ta pokrojona w plastry. Najtrwalsze są natomiast produkty suszone, czyli kiełbasy i kabanosy, które można przechowywać w chłodziarce nawet do miesiąca. Nie trzymaj wędliny w foliowych opakowaniach – od razu po zakupie przełóż ją do pergaminu lub pojemników próżniowych.
Kolejne ważne zagadnienie wiąże się z pytaniem: jak przechowywać surowe mięso w lodówce? Podobnie jak w przypadku wędlin, kupuj produkty sprawdzone, zwracaj też uwagę na to, z jakich hodowli pochodzą. Jeśli planujesz przechowywać mięso w lodówce przez krótki czas, ułóż je w pojemnikach do przechowywania żywności, np. plastikowych lub szklanych. Mięso mielone, które nie jest zapakowane próżniowo, przechowuj w lodówce maksymalnie 24 godziny.
Przeczytaj poradę Dlaczego warto kupić chłodziarkę z cyrkulacją powietrza? i przekonaj się, że technologia też wpływa na zachowanie świeżości różnych produktów.
Przechowywanie owoców morza
Przechowywanie żywności w lodówce podlega ścisłym zasadom. Tyczy się to w szczególności ryb i owoców morza. Oto trzy najważniejsze wskazówki:
-
Trzymaj je w chłodziarce nie dłużej niż 2 dni, z dala od produktów mlecznych, które mogą wchłonąć ich charakterystyczną woń.
-
Zadbaj o odpowiednią temperaturę w przedziale 0-5°C.
-
Wędzoną rybę umieść w szczelnym pojemniku.
W lodówkach Bosch dostępne są komory z temperaturą bliską 0°C, w których najlepiej przechowywać świeże ryby i owoce morza.
Przechowywanie nabiału
Najpierw uporządkuj nabiał w swojej lodówce. Na samej górze umieść kefiry i jogurty – to najlepsze miejsce dla tych produktów, ze względu na temperaturę. Butelkę z mlekiem trzymasz na drzwiczkach lodówki? Zmień to przyzwyczajenie, by mleko dłużej pozostało świeże. Zostaw produkt w oryginalnym opakowaniu i umieść w tylnej części chłodziarki. Różnego rodzaju twarożki i biały ser przechowuj na środkowej półce (4 do 6°C).
Co zrobić z masłem? Umieszczaj ten produkt na drzwiach lodówki. Wyjmuj zawsze taką ilość, jaką zamierzasz zjeść w ciągu np. 24 godzin. Tę część masła umieść w maselniczce i zostaw w ciemnym miejscu.
Przeczytaj artykuł Jak przechowywać jajka i dowiedz się, czy ten produkt można mrozić.
Przechowywanie produktów sypkich
Magazynowanie żywności nie wiąże się tylko z ich przechowywaniem w lodówce. Takich produktów jak kasza, ryż czy makaron nie powinniśmy umieszczać w chłodziarce, gdyż szybko mogą stać się wilgotne. W lodówce nie trzymamy też miodu, chleba, oleju i oliwy.
Produkty sypkie należy umieścić w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach. Dzięki temu nie dostanie się do nich powietrze i wilgoć. Najlepiej trzymać je w spiżarce, jednak dobrze sprawdzi się również kuchenna szafka. Do produktów sypkich, które należy w ten sposób przechowywać należą:
· makaron,
· kasza,
· ryż,
· mąka,
· cukier,
· bułka tarta.
Przechowywanie kasz, ryży i makaronów. Produkty zbożowe
Kaszę oraz ryż przesyp do szklanych pojemników na żywność i przechowuj w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu. Jeśli kupiłeś te produkty w woreczkach, możesz zostawić je w takiej formie. W kwestii przechowywania makaronów zapamiętaj trzy podstawowe wskazówki:
-
Ugotowany makaron trzymaj w pojemniku próżniowym w lodówce 3-5 dni.
-
Suchy makaron przesyp do szklanych pojemników i przechowuj maksymalnie rok.
-
Makaron domowej roboty przechowuj w pojemniku próżniowym nawet kilka miesięcy.
Jeśli zostawiasz ryż, makaron i mąkę w oryginalnych opakowaniach, pamiętaj, by po ich użyciu szczelnie je zamykać, np. plastikowym klipsem.
Przeczytaj: Jak przechowywać żywność w lodówce?
Przechowywanie oleju i płynnych produktów
Oleje przechowuj w szczelnych butelkach, w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. Wyjątkiem jest olej lniany, który należy trzymać w lodówce. Oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy i słonecznikowy również przechowuj w temperaturze pokojowej i zadbaj o to, by te produkty nie stały przy piekarniku, kaloryferze lub nad kuchenką.
Domowej roboty sosy i dressingi trzymaj w lodówce na środkowych półkach lub drzwiach chłodziarki. Natomiast te gotowe i szczelnie zamknięte umieść na półkach w zacienionym miejscu (podobnie jak inne produkty płynne w puszkach, słoikach czy tekturowych opakowaniach). Dopiero po otwarciu przechowuj je w chłodziarce.
Przechowywanie próżniowe
Jednym z czynników, które przyspieszają psucie się żywności jest tlen, dlatego tak korzystne jest próżniowe przechowywanie produktów. W ten sposób można przechowywać zarówno produkty sypkie, jak i wilgotne, a także ryby i mięsa. Jak to działa? Brak kontaktu z tlenem powoduje, że:
-
wilgotne produkty nie wysychają,
-
sypkie nie twardnieją (np. cukier brązowy), gdyż nie wchłaniają wilgoci z powietrza,
-
tłuste produkty nie jełczeją,
-
ryby i mięsa można bardzo szybko zamarynować,
-
zostaje zachowany smak, aromat i wartości odżywcze jedzenia.
Przechowywanie w próżni kilkukrotnie przedłuża świeżość produktów, a także uniemożliwia dotarcie do niej insektów i bakterii. Pozwala też zachować odpowiednią strukturę składników podczas przechowywania.
Blender kielichowy VitaPower Serie 8 nie tylko ma w zestawie butelkę ToGo oraz pojemniki próżniowe, ale też posiada funkcję blendowania w próżni, która oznacza zminimalizowane utlenianie, co skutkuje zachowaniem intensywnego smaku, dłuższym zachowaniem witaminy C oraz innych wrażliwych na tlen składników odżywczych. W porównaniu do tradycyjnie przyrządzanych koktajli, te blendowane próżniowo wyróżniają się zdecydowanie dłuższą świeżością i kremową konsystencją.
Z kolei blender ręczny Bosch z systemem próżniowym ErgoMixx zawiera akcesoria do przechowywania próżniowego: pojemnik wykonany z trwałego tworzywa sztucznego oraz woreczki strunowe dostępne w dwóch rozmiarach. Pojemniki próżniowe są wykonane z trwałego Tritanu, wolnego od bisfenoli. Można je bez problemu używać w kuchence mikrofalowej oraz łatwo czyścić w zmywarce. Warto podkreślić, że przechowywaną próżniowo żywność z powodzeniem możesz zarówno przechowywać w chłodziarce, jak i mrozić.
Przeczytaj: Jak mrozić warzywa i owoce?
Pojemnik i woreczki strunowe świetnie sprawdzą się również do segregacji produktów w lodówce. Co ważne, są wielokrotnego użytku, a więc w duchu eko i zero waste. Za pomocą pompy próżniowej powietrze zostanie odessane z worków i pojemników – zostanie tam jedynie ich zawartość i … próżnia. Twoje produkty zachowają świeżość tak długo, że nic się nie zmarnuje (ani nie zepsuje)!
Mrożenie żywności
Mrożenie to prosty i zdrowy sposób na magazynowanie żywności. Co więcej, wykorzystując tę metodę ograniczysz do minimum marnowanie produktów spożywczych w Twoim domu. Możesz przecież zamrozić nadmiar chleba, ciasto z kremem, które zostało po urodzinach, a nawet podpieczony spód pizzy. Aby ten proces przebiegał bezpiecznie i sprawnie, zapamiętaj poniższe wskazówki:
- Produkty zamrażaj w odpowiednich pojemnikach na żywność i woreczkach, na których znajduje się specjalne oznaczenie – płatek śniegu.
-
Produkty pakuj na płasko, usuwając nadmiar powietrza.
-
Zawsze zamrażaj świeże produkty.
-
Nie zamrażaj gorących dań, poczekaj aż ostygną.
-
Do mrożenia nie nadają się takie produkty jak: zielona sałata, ugotowane ziemniaki, ugotowany ryż i makaron, miękkie sery, ogórki, majonez.
Przeczytaj artykuł Nie musisz wyłączać lodówki na wakacje i sprawdź, jak zadbać o ekologiczne działanie Twojej chłodziarko-zamrażarki w przypadku dłuższego wyjazdu.
Ważnym tematem jest czas magazynowania jedzenia. Oto nasza checklista terminów mrożenia, która pozwoli Ci zapanować nad magazynowaną żywnością.
-
Mięso drobiowe do 3 miesięcy.
-
Mięso wieprzowe do 6 miesięcy.
-
Wędliny do 6 miesięcy.
-
Ryby 4-6 miesięcy.
-
Drobne owoce (maliny, truskawki, jagody) 3-4 miesiące.
-
Pozostałe owoce do 6 miesięcy.
-
Warzywa strączkowe do 8 miesięcy.
-
Cukinia, papryka, kabaczek, dynia do 12 miesięcy.
-
Grzyby do 8 miesięcy.
-
Surowe ciasto 3-4 miesiące.
Gotowy na wdrożenie w swoim domu złotych zasad przechowywania żywności? Przeczytaj jeszcze raz artykuł, wypisz najważniejsze wskazówki i zacznij je stosować już dziś, a zobaczysz, jak ułatwisz sobie życie!