Ciasto czekoladowe z wiśniami
8 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wlej wodę, dodaj masło oraz podzieloną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj na małej mocy płyty grzewczej, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw do przestudzenia.
Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier. Całość wymieszaj.
Dodaj jajka roztrzepane z jogurtem naturalnym i olejem. Ciasto delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Stopniowo dodawaj masę czekoladową.
Porada
Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.
Okrągłą formę (o średnicy 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do przygotowanej formy.
Na wierzchu ciasta ułóż wiśnie.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 60 minut.
Po upieczeniu pozostaw ciasto do przestudzenia, wyjmij z tortownicy na metalową kratkę.
Komentarze