Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jeśli lubisz czekoladowe desery, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Wilgotne czekoladowe ciasto bardzo dobrze czuje się w towarzystwie miękkich, lekko kwaskowatych wiśni. Połączenie idealne.

Składniki

300 g - mąki pszennej
300 g - wiśni (z kompotu, syropu lub mrożonych)
270 g - gorzkiej czekolady
250 g - masła
180 ml - wody
1 łyżeczka - sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
70 g - kakao
150 g - cukru
4 szt. - jajek
120 ml - jogurtu naturalnego
2 łyżki - oleju

Opis wykonania

1

Do garnka wlej wodę, dodaj masło oraz podzieloną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj na małej mocy płyty grzewczej, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw do przestudzenia.

2

Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier. Całość wymieszaj.

Dodaj jajka roztrzepane z jogurtem naturalnym i olejem. Ciasto delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Stopniowo dodawaj masę czekoladową.

Porada

Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.



Bosh Logo
Bosh
3

Okrągłą formę (o średnicy 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do przygotowanej formy.

Na wierzchu ciasta ułóż wiśnie.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 60 minut.

4

Po upieczeniu pozostaw ciasto do przestudzenia, wyjmij z tortownicy na metalową kratkę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Maria Izabela
Wilgotne ciacho - nie miałam wiśni, zamiast nich użyłam jabłek i wyszło świetnie.
Rene
To ciasto czekoladowe z wiśniami to prawdziwa uczta dla podniebienia! Połączenie intensywnej czekolady i kwaskowatych wiśni sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność. Idealne na każdą okazję!