Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przepis na ciasto wiśniowe z kruszonką

Przepis na ciasto wiśniowe z kruszonką
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Przepyszna kruszonka, sezonowe owoce, czyli prosty przepis na niebo w gębie gwarantowane.

Składniki

Składniki na ciasto:
400-500 g wiśni bez pestek (świeżych, mrożonych, z kompotu lub nalewki)
400 g mąki pszennej
2 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szt. jajek
200 g masła
150 g cukru brązowego
5-7 łyżka kwaśnej śmietany
do dekoracji cukier puder
Składniki na kruszonkę:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki

Opis wykonania

Lipiec i sierpień to czas sezonowych owoców. Truskawki, czereśnie, porzeczki, agrest czy wiśnie. Wszystkie te letnie owoce idealnie nadają się do przygotowania domowego ciasta z kruszonką, takiego ciasta które kochamy wszyscy bez wyjątku. I właśnie w Akademii Smaku poznacie sprawdzony przepis na ciasto wiśniowe ze złocistą warstwą kruszonki.

Opis wykonania

  1. Przygotowanie zacznij od kruszonki. Do misy robota kuchennego wrzuć masło, cukier i mąkę i wyrób, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki.

  2. Teraz kolej na właściwe ciasto. Do mąki dodaj proszek do pieczenia.

  3. W misie robota lądują: jajka, roztopione masło i cukier. Wszystko razem miksuj do uzyskania jednolitej masy.

  4. Dodaj śmietanę i stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  5. Formę wysmaruj masłem, do niej wlej ciasto i dodaj wiśnie (owoce muszą być oczywiście wydrylowane i pozbawione ogonków).

  6. Na koniec ciasto obsyp sporą ilością przygotowanej wcześniej kruszonki.

  7. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Ciasto wstaw na ok. 50 minut.

  8. Tak przygotowane ciasto możesz podać praktycznie zaraz po upieczeniu. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Przepis na ciasto z kruszonką

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych