Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przepis na ciasto wiśniowe z kruszonką

Opis wykonania

Przepyszna kruszonka, sezonowe owoce, czyli prosty przepis na niebo w gębie gwarantowane.

Lipiec i sierpień to czas sezonowych owoców. Truskawki, czereśnie, porzeczki, agrest czy wiśnie. Wszystkie te letnie owoce idealnie nadają się do przygotowania domowego ciasta z kruszonką, takiego ciasta które kochamy wszyscy bez wyjątku. I właśnie w Akademii Smaku poznacie sprawdzony przepis na ciasto wiśniowe ze złocistą warstwą kruszonki.

Opis wykonania

  1. Przygotowanie zacznij od kruszonki. Do misy robota kuchennego wrzuć masło, cukier i mąkę i wyrób, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki.
  2. Teraz kolej na właściwe ciasto. Do mąki dodaj proszek do pieczenia.
  3. W misie robota lądują: jajka, roztopione masło i cukier. Wszystko razem miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Dodaj śmietanę i stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Formę wysmaruj masłem, do niej wlej ciasto i dodaj wiśnie (owoce muszą być oczywiście wydrylowane i pozbawione ogonków).
  6. Na koniec ciasto obsyp sporą ilością przygotowanej wcześniej kruszonki.
  7. Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Ciasto wstaw na ok. 50 minut.
  8. Tak przygotowane ciasto możesz podać praktycznie zaraz po upieczeniu. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Przepis na ciasto z kruszonką