Przepis na ciasto wiśniowe z kruszonką
8 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Przepis na ciasto wiśniowe z kruszonką
Przepis na ciasto wiśniowe z kruszonką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Lipiec i sierpień to czas sezonowych owoców. Truskawki, czereśnie, porzeczki, agrest czy wiśnie. Wszystkie te letnie owoce idealnie nadają się do przygotowania domowego ciasta z kruszonką, takiego ciasta które kochamy wszyscy bez wyjątku. I właśnie w Akademii Smaku poznacie sprawdzony przepis na ciasto wiśniowe ze złocistą warstwą kruszonki.
Opis wykonania
-
Przygotowanie zacznij od kruszonki. Do misy robota kuchennego wrzuć masło, cukier i mąkę i wyrób, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki.
-
Teraz kolej na właściwe ciasto. Do mąki dodaj proszek do pieczenia.
-
W misie robota lądują: jajka, roztopione masło i cukier. Wszystko razem miksuj do uzyskania jednolitej masy.
-
Dodaj śmietanę i stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
-
Formę wysmaruj masłem, do niej wlej ciasto i dodaj wiśnie (owoce muszą być oczywiście wydrylowane i pozbawione ogonków).
-
Na koniec ciasto obsyp sporą ilością przygotowanej wcześniej kruszonki.
-
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Ciasto wstaw na ok. 50 minut.
-
Tak przygotowane ciasto możesz podać praktycznie zaraz po upieczeniu. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Komentarze