Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Co zawsze warto mieć w zapasach w kuchni?

Co zawsze warto mieć w zapasach w kuchni?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Domowa spiżarnia – co do niej kupić?
  2. Domowa spiżarnia – co warto zamrozić?
  3. Pomysły na szybki obiad z niczego

Domowa spiżarnia może kojarzyć się z czymś staromodnym i niepotrzebnym. Nic bardziej mylnego. Nawet w małej kuchni warto zagospodarować trochę miejsca na żywność z długim terminem ważności. Takie zapasy mogą się przydać w wielu sytuacjach – od braku czasu na przygotowanie obiadu lub zakupy po niespodziewanych gości. Jakie produkty spożywcze warto mieć zawsze pod ręką? Jak stworzyć idealną spiżarnię we własnej kuchni?

Domowa spiżarnia – co do niej kupić?

Niezależnie od rozmiarów, domowa spiżarnia musi być praktyczna. Ważne jest posegregowanie produktów grupami, np. produkty suche, przetwory, produkty w puszkach. Ułatwi to znalezienie potrzebnych składników. Bardzo ważne jest, by w spiżarce znalazły się lubiane przez domowników produkty. Nie ma sensu kupować sosu sojowego, konserwowych szparagów czy makreli w puszce, jeśli nikt z rodziny ich nie wykorzysta.

Warto zastanowić się, jakie dania i desery najczęściej pojawiają się w Waszym menu. Na ich podstawie można przygotować listę produktów, które najczęściej są wykorzystywane. W przygotowanej liście można również zastąpić niektóre z produktów tymi o długiej dacie ważności. Przykładowo świeże pomidory można zastąpić tymi w puszce, passatą lub przecierem pomidorowym.

Jedzenie, które można kupić w puszce        

Żywność w puszkach doskonale sprawdzi się w kuchennej spiżarni. Po pierwsze, ma bardzo długi termin przydatności. Zawdzięcza to zabiegowi sterylizacji, odpowiedniej zalewie oraz szczelnemu zamknięciu. Po drugie, puszki można układać jedna na drugiej, co ułatwia organizację i porządkowanie. Po trzecie, jedzenie z puszki jest gotowe do spożycia i w większości przypadków nie musi być podgrzewane. Oczywiście produkty w puszce można przygotować na ciepło, jednak równie dobrze i smacznie sprawdzą się w roli sałatki czy przekąski.

Wśród produktów w puszce warto rozważyć przygotowanie zapasów z:

·      nasion roślin strączkowych (groszek, fasola, ciecierzyca, soczewica),

·      warzyw (kukurydza, pomidor, marchewka, papryka, buraki, oliwki, karczochy),

·      mleczka kokosowego,

·      owoców (brzoskwinia, ananas, mandarynki, jagody, gruszki),

·      ryb (tuńczyk, makrela, łosoś sardynki, anchois).

Produkty w puszce nie muszą być jednoskładnikowe. W sklepach dostępne są również mieszanki (marchewka z groszkiem, sałatka meksykańska czy mieszanka owocowa) oraz gotowe dania.

Produkty z puszki mogą mieć różną formę. Przykładowo pomidory mogą występować w formie koncentratu, pulpy, a także obrane, krojone lub w całości. Podobnie jest w przypadku owoców, z tą różnicą, że zamiast koncentratu jest przecier. Nawet mimo braku czasu na gotowanie warto pamiętać o różnorodności i nie ograniczać się do 2-3 produktów powtarzanych tygodniami.

Aby ograniczyć ilość soli z produktów konserwowych, można przepłukać je z zalewy (np. nasiona roślin strączkowych czy warzywa). W przypadku ryb, a zwłaszcza tuńczyka, zalecany jest umiar ze względu na możliwą obecność metali ciężkich.

Domowa spiżarnia – suchy prowiant

Spiżarnia to nie tylko stosy puszek. Warto zaopatrzyć ją także w produkty suche. Suszenie również wydłuża termin przydatności do spożycia. Do tej grupy można zaliczyć podstawowe produkty spożywcze, takie jak:

Zapasy kuchenne - zdjęcie 1

·      ryże,

·      kasze,

·      makarony,

·      tortille,

·      sucharki,

·      cukier,

·      bułkę tartą,

·      płatki zbożowe,

·      muesli,

·      granole,

·      przyprawy,

·      bakalie,

·      suszone owoce i warzywa,

·      kakao,

·      nasiona i pestki.

Nietypowymi produktami, które można umieścić w spiżarce będą algi, karob, papier ryżowy czy suszone mięso. Część z wymienionych produktów można przygotować samodzielnie, np. granolę czy suszone owoce i warzywa. Ze względu na łatwość wykonania oraz pewność co do jakości produktów, warto poświęcić czas i własnoręcznie zrobić przetwory do spiżarki.

Wśród domowych zapasów nie powinno zabraknąć zdrowych źródeł tłuszczu, jakimi są oleje roślinne, np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, surówek, a nawet koktajli. W spiżarni warto mieć również pod ręką ocet, tabasco oraz sos sojowy. Nadadzą one daniom charakteru i głębokiego smaku.

Domowa spiżarnia – co warto zamrozić?       

Domowe zapasy nie muszą ograniczać się wyłącznie do spiżarni. Część z nich może znajdować się w zamrażalniku. Mrożenie to także sposób na przedłużenie trwałości produktów. Dodatkowo pozawala na wykorzystanie warzyw i owoców poza sezonem. Owoce i warzywa najlepiej mrozić jak najszybciej po zerwaniu lub zakupie. Nie należy mrozić nadpsutych lub przejrzałych produktów.

W przypadku takich warzyw jak kalafior, brokuł, marchew czy fasolka szparagowa, przed mrożeniem należy je zblanszować. W przypadku cukinii i dyni można pominąć blanszowanie. Ze względu na wysoką zawartość wody, pomidory lepiej mrozić w postaci przecieru – można go dodatkowo poporcjować.

W zależności od wielkości owoców, stosuje się mrożenie produktów w całości lub pokrojonych na mniejsze kawałki. Aby owoce się nie posklejały, przed mrożeniem należy je osuszyć i ułożyć na tackach. Po wstępnym zamrożeniu można przesypać je do woreczków dedykowanych do mrożenia. Podobnie jak pomidory, owoce można także zmiksować, podzielić na porcje i dopiero wtedy zamrozić. W takiej formie będą doskonałym dodatkiem do koktajli.

Pomysły na szybki obiad z niczego       

Posiadanie domowej spiżarni nie kończy się na skompletowaniu zapasów i przygotowaniu przetworów. Zgromadzone produkty trzeba umieć wykorzystać. Jeśli produkty w spiżarni są zróżnicowane i dobrze dobrane, można przygotować z nich posiłek na każdą porę dnia.

Mogą to być:

·      owsianka z dżemem lub mrożonymi owocami;

·      smoothie ze zblendowanych mrożonych malin z bananem i mleczkiem kokosowym;

·      pudding chia z ananasem z puszki;

·      meksykańska sałatka z fasolą i kukurydzą konserwową;

·      makaron z sosem pomidorowym i ciecierzycą;

·      szakszuka z pomidorami i kukurydzą;

·      różnego rodzaju curry, np. z soczewicą, mleczkiem kokosowym i przecierem pomidorowym, podane z ryżem;

·      orientalne sosy z dodatkiem mleczka koksowego – np. sos indyjski;

·      kotlety ze strączków i warzyw.

Zapasy kuchenne - zdjęcie 2

Warto na bieżąco uzupełniać swoją spiżarnię, by w przypadku braku możliwości wyjścia po zakupy przygotować pyszne i różnorodne posiłki na bazie produktów z długą datą ważności.