Zielone curry
2 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pasta curry występuje w trzech kolorach - czerwonym, żółtym i zielonym. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować domową pastę curry w wersji zielonej. Jest podstawą wielu potraw z mięsem, drobiem, rybami czy owocami morza.
Składniki
3 łodygi trawy cytrynowej
4 cm kawałek imbiru
1 szklanka liści kolendry
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 papryczka chili
1 limonka
3 ząbki czosnku
2 zielone cebulki ze szczypiorkiem
Zielone curry
Zielone curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Trawę cytrynową oraz zieloną cebulkę opłucz i pokrój.
Czosnek i imbir obierz i pokrój na małe kawałki. Papryczkę chili posiekaj.
Do pojemnika blendera dodaj imbir, papryczki, czosnek, sok z limonki oraz 2 łyżeczki startej skórki limonki.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładką pastę? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
Zmiksuj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj zieloną cebulkę, trawę cytrynową, kolendrę. Miksuj, aż wszystkie składniki będą dobrze rozdrobnione.
W razie potrzeby dodaj wody i ponownie zmiksuj.
Komentarze