Zielone curry
![Zielone curry](https://akademiasmaku.pl/storage/7647/conversions/zielone-curry-4820-single.webp)
2 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pasta curry występuje w trzech kolorach - czerwonym, żółtym i zielonym. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować domową pastę curry w wersji zielonej. Jest podstawą wielu potraw z mięsem, drobiem, rybami czy owocami morza.
Składniki
3 łodygi trawy cytrynowej
4 cm kawałek imbiru
1 szklanka liści kolendry
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 papryczka chili
1 limonka
3 ząbki czosnku
2 zielone cebulki ze szczypiorkiem
Zielone curry
Zielone curry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9325/conversions/lumYAqvsK5xBSV-thumb.webp)
Trawę cytrynową oraz zieloną cebulkę opłucz i pokrój.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9326/conversions/BJdkVpvrn26lMd-thumb.webp)
Czosnek i imbir obierz i pokrój na małe kawałki. Papryczkę chili posiekaj.
Do pojemnika blendera dodaj imbir, papryczki, czosnek, sok z limonki oraz 2 łyżeczki startej skórki limonki.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładką pastę? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9327/conversions/ZWtyZCa2C4h9r3-thumb.webp)
Zmiksuj, aż powstanie jednolita masa. Dodaj zieloną cebulkę, trawę cytrynową, kolendrę. Miksuj, aż wszystkie składniki będą dobrze rozdrobnione.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9328/conversions/a7mXGllfZQnz7m-thumb.webp)
W razie potrzeby dodaj wody i ponownie zmiksuj.
Komentarze