- Domowe grzanki
- Przepis na chrupiące grzanki z piekarnika
- Jak zrobić grzanki na patelni?
- Jak zrobić grzanki do zupy krem?
- Jak zrobić grzanki do sałatki?
- Już dziś wypróbuj proste grzanki domowe
Grzanki to świetny dodatek nie tylko do zupy krem, ale także do sałatek. W sklepach jest coraz większy wybór gotowych grzanek, np. grzanek ptysiowych w różnych ziołowych opcjach. Jednak skład nie zawsze jest dobry, a często wręcz odstrasza. Czy we własnej kuchni można szybko wyczarować pyszne, chrupiące i aromatyczne grzanki?
Domowe grzanki
Chrupiące grzanki można przygotować z różnego rodzaju pieczywa. Sprawdzi się zarówno chleb pszenny jak i żytni – w zależności od tego, jakie pieczywo lubicie najbardziej. Grzanki są doskonałym patentem na czerstwy chleb, który nie nadaje się już do kanapek. Można je zrobić na patelni lub upiec w piekarniku. Grzanki przygotujecie z dodatkiem oliwy, masła oraz przeróżnych ziół i przypraw, na przykład z tymiankiem (gdy chcemy schrupać grzanki z zupą ziemniaczaną lub cebulową) czy też z oregano lub bazylią (świetnie komponują się z gazpacho lub różnymi wariacjami na temat kremowej zupy pomidorowej).
Po wystudzeniu grzanek można przesypać je do szklanego słoika lub plastikowego pojemnika z pokrywką, które ochronią je przed wilgocią. Domowe grzanki można przechowywać dość długo (kilka tygodni). Warto więc przygotować ich więcej i podawać do kremowych zup oraz kolorowych sałatek, gdy tylko przyjdzie nam ochota.
Przepis na chrupiące grzanki z piekarnika
Najlepsze grzanki wychodzą z chleba pszennego, chleba pszennego tostowego lub bułki, ale pieczywo razowe także się sprawdzi. Jak zrobić domowe grzanki w piekarniku? Chleb należy pokroić na mniejsze kawałki, np. w kostkę i skropić równomiernie oliwą, a następnie posypać ziołami oraz czosnkiem. W celu równomiernego rozprowadzenia ziół warto wymieszać pieczywo z ulubionymi przyprawami i oliwą w zamkniętym pojemniku. Można także posłużyć się oliwą z atomizera, która ułatwi dozowanie odpowiedniej ilości płynu. Pamiętaj jednak, że grzanki nie mogą być za bardzo nasączone tłuszczem.
Tak przygotowane grzanki umieszczamy w piekarniku (w opcji góra-dół) nagrzanym do 200 °C i pieczemy do zarumienienia przez około 10 minut. Aby przyspieszyć proces wysychania i rumienienia, można na 1-2 minuty włączyć opcję grilla, ale z tym należy postępować bardzo ostrożnie, bo można łatwo spalić grzanki.
Sprawdź również przepis na ziołowe grzanki z piekarnika
Jak zrobić grzanki na patelni?
Wystarczy chwila, by z czerstwego chleba przygotować grzanki na patelni. Oprócz pieczywa potrzebne będą tłuszcz (np. masło lub oliwa) i ulubione dodatki. Sprawdź, jak łatwo zrobić grzanki z patelni.
Składniki:
-
½ chleba tostowego
-
100 g masła (np. klarowanego)
-
2-3 ząbki czosnku
-
sól do smaku
Przygotowanie
-
Kromki chleba podpiekamy delikatnie w tosterze (na najmniejszej mocy urządzenia, kromki mają być tylko lekko podsuszone).
-
Grzanki nacieramy obranymi ząbkami czosnku i kroimy w kostkę o wymiarach około 1cm x 1cm, a następnie oprószamy solą (można użyć ulubionych ziół i przypraw).
-
Na mocno rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzanki. Mieszamy równomiernie, aby tłuszcz pokrył wszystkie kawałki.
-
Smażymy, aż będą złote i chrupiące.
Jak zrobić grzanki do zupy krem?
Zupy o konsystencji kremu dają naprawdę wiele możliwości nie tylko jeśli chodzi o sposoby ich przygotowania, ale i podania. Kremowe zupy (takie jak pomidorowa, dyniowa, czosnkowa, ziemniaczana, pieczarkowa czy brokułowa) najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących grzanek. Można je przygotować w postaci kosteczek skropionych oliwą z dodatkiem niewielkiej ilości ziół, np. tymianku, oregano, bazylii czy ziół prowansalskich. Ważne, aby nie przesadzić z ich ilością, gdyż mogą zaburzyć smak zupy.
Można także zrobić grzanki w formie małych chrupiących kromek. Przygotowanie na świeżo grzanek zajmuje maksymalnie 15 minut, ale oczywiście można zrobić je już dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jak zrobić grzanki do sałatki?
Kolorowe, lekkie sałatki najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci grzanek. Grzanki do sałatki możemy spotkać w dwóch formach – kosteczek oraz kromek. Nieco lepiej sprawdzają się kromki, gdyż kosteczki dorzucone do sałatki mogą szybko nabrać wody i stracić swoją chrupkość.
Grzanki do sałatki w postaci kromek warto posmarować masłem wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku i posiekaną natką pietruszki lub ulubionymi ziołami (np. podobnymi do tych, które są w sałatce). Można je przygotować na dwa sposoby: podsmażając na patelni lub podpiekając w piekarniku. Jeśli chcemy przygotować je w piekarniku, najlepiej położyć kromki na blasze, podgrzać maksymalnie 5 minut, a przed podaniem skropić delikatnie oliwą lub posmarować masłem z czosnkiem oraz ziołami. Wówczas unoszący się aromat będzie wyjątkowy.
Już dziś wypróbuj proste grzanki domowe
Wypróbuj domowe, chrupiące grzanki, dzięki którym większość sałatek i zup będzie smakować jeszcze lepiej. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kwadrans. Skorzystaj z naszych przepisów na grzanki z patelni lub pieczone w piekarniku.