Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić domowe grzanki?

Jak zrobić domowe grzanki?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Domowe grzanki
  2. Przepis na chrupiące grzanki z piekarnika
  3. Jak zrobić grzanki na patelni?
  4. Jak zrobić grzanki do zupy krem?
  5. Jak zrobić grzanki do sałatki?
  6. Już dziś wypróbuj proste grzanki domowe

Grzanki to świetny dodatek nie tylko do zupy krem, ale także do sałatek. W sklepach jest coraz większy wybór gotowych grzanek, np. grzanek ptysiowych w różnych ziołowych opcjach. Jednak skład nie zawsze jest dobry, a często wręcz odstrasza. Czy we własnej kuchni można szybko wyczarować pyszne, chrupiące i aromatyczne grzanki?

Domowe grzanki

Chrupiące grzanki można przygotować z różnego rodzaju pieczywa. Sprawdzi się zarówno chleb pszenny jak i żytni – w zależności od tego, jakie pieczywo lubicie najbardziej. Grzanki są doskonałym patentem na czerstwy chleb, który nie nadaje się już do kanapek. Można je zrobić na patelni lub upiec w piekarniku. Grzanki przygotujecie z dodatkiem oliwy, masła oraz przeróżnych ziół i przypraw, na przykład z tymiankiem (gdy chcemy schrupać grzanki z zupą ziemniaczaną lub cebulową) czy też z oregano lub bazylią (świetnie komponują się z gazpacho lub różnymi wariacjami na temat kremowej zupy pomidorowej).

Grzanki - zdjęcie 1

Po wystudzeniu grzanek można przesypać je do szklanego słoika lub plastikowego pojemnika z pokrywką, które ochronią je przed wilgocią. Domowe grzanki można przechowywać dość długo (kilka tygodni). Warto więc przygotować ich więcej i podawać do kremowych zup oraz kolorowych sałatek, gdy tylko przyjdzie nam ochota.

Przepis na chrupiące grzanki z piekarnika

Najlepsze grzanki wychodzą z chleba pszennego, chleba pszennego tostowego lub bułki, ale pieczywo razowe także się sprawdzi. Jak zrobić domowe grzanki w piekarniku? Chleb należy pokroić na mniejsze kawałki, np. w kostkę i skropić równomiernie oliwą, a następnie posypać ziołami oraz czosnkiem. W celu równomiernego rozprowadzenia ziół warto wymieszać pieczywo z ulubionymi przyprawami i oliwą w zamkniętym pojemniku. Można także posłużyć się oliwą z atomizera, która ułatwi dozowanie odpowiedniej ilości płynu. Pamiętaj jednak, że grzanki nie mogą być za bardzo nasączone tłuszczem.

Tak przygotowane grzanki umieszczamy w piekarniku (w opcji góra-dół) nagrzanym do 200 °C i pieczemy do zarumienienia przez około 10 minut. Aby przyspieszyć proces wysychania i rumienienia, można na 1-2 minuty włączyć opcję grilla, ale z tym należy postępować bardzo ostrożnie, bo można łatwo spalić grzanki.

Grzanki - zdjęcie 2

Sprawdź również przepis na ziołowe grzanki z piekarnika

Jak zrobić grzanki na patelni?

Wystarczy chwila, by z czerstwego chleba przygotować grzanki na patelni. Oprócz pieczywa potrzebne będą tłuszcz (np. masło lub oliwa) i ulubione dodatki. Sprawdź, jak łatwo zrobić grzanki z patelni.

Składniki:

  • ½ chleba tostowego

  • 100 g masła (np. klarowanego)

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Kromki chleba podpiekamy delikatnie w tosterze (na najmniejszej mocy urządzenia, kromki mają być tylko lekko podsuszone).

  2. Grzanki nacieramy obranymi ząbkami czosnku i kroimy w kostkę o wymiarach około 1cm x 1cm, a następnie oprószamy solą (można użyć ulubionych ziół i przypraw).

  3. Na mocno rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzanki. Mieszamy równomiernie, aby tłuszcz pokrył wszystkie kawałki.

  4. Smażymy, aż będą złote i chrupiące.

Jak zrobić grzanki do zupy krem?

Zupy o konsystencji kremu dają naprawdę wiele możliwości nie tylko jeśli chodzi o sposoby ich przygotowania, ale i podania. Kremowe zupy (takie jak pomidorowa, dyniowa, czosnkowa, ziemniaczana, pieczarkowa czy brokułowa) najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących grzanek. Można je przygotować w postaci kosteczek skropionych oliwą z dodatkiem niewielkiej ilości ziół, np. tymianku, oregano, bazylii czy ziół prowansalskich. Ważne, aby nie przesadzić z ich ilością, gdyż mogą zaburzyć smak zupy.

Grzanki - zdjęcie 3

Można także zrobić grzanki w formie małych chrupiących kromek. Przygotowanie na świeżo grzanek zajmuje maksymalnie 15 minut, ale oczywiście można zrobić je już dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jak zrobić grzanki do sałatki?

Kolorowe, lekkie sałatki najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci grzanek. Grzanki do sałatki możemy spotkać w dwóch formach – kosteczek oraz kromek. Nieco lepiej sprawdzają się kromki, gdyż kosteczki dorzucone do sałatki mogą szybko nabrać wody i stracić swoją chrupkość.

Grzanki do sałatki w postaci kromek warto posmarować masłem wymieszanym z wyciśniętym ząbkiem czosnku i posiekaną natką pietruszki lub ulubionymi ziołami (np. podobnymi do tych, które są w sałatce). Można je przygotować na dwa sposoby: podsmażając na patelni lub podpiekając w piekarniku. Jeśli chcemy przygotować je w piekarniku, najlepiej położyć kromki na blasze, podgrzać maksymalnie 5 minut, a przed podaniem skropić delikatnie oliwą lub posmarować masłem z czosnkiem oraz ziołami. Wówczas unoszący się aromat będzie wyjątkowy.

Grzanki - zdjęcie 4

Już dziś wypróbuj proste grzanki domowe

Wypróbuj domowe, chrupiące grzanki, dzięki którym większość sałatek i zup będzie smakować jeszcze lepiej. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kwadrans. Skorzystaj z naszych przepisów na grzanki z patelni lub pieczone w piekarniku.