Krem z ziemniaków i pieczarek z grzankami

6 porcji
90 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Krem z ziemniaków i pieczarek z grzankami
Krem z ziemniaków i pieczarek z grzankami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm. Twoją pracę przyspieszy robot kuchenny.

Włoszczyznę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, a następnie szklimy cebulę i posiekany czosnek.
Porada
Aby warzywa z wody nie strzelały, gdy dodajesz je do tłuszczu, wystarczy dodać do niego odrobinę soli.


Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy ok. 10 minut.
Dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze przez chwilę.

Następnie wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia przez około 30 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie, zestawiamy z ognia.
Miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie zabielamy śmietaną.

Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżym majerankiem i odrobiną kminku.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Podajemy z grzankami pokrojonymi w kostkę.
Komentarze