


W prostocie siła! Genialne połączenie ziemniaków i pieczarek to pewność, że obiad będzie smaczna, a przede wszystkim syty.
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm. Twoją pracę przyspieszy robot kuchenny.
Włoszczyznę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, a następnie szklimy cebulę i posiekany czosnek.
Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy ok. 10 minut.
Dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze przez chwilę.
Następnie wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia przez około 30 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie, zestawiamy z ognia.
Miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie zabielamy śmietaną.
Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżym majerankiem i odrobiną kminku.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Podajemy z grzankami pokrojonymi w kostkę.