Krem z ziemniaków i pieczarek z grzankami
![Krem z ziemniaków i pieczarek z grzankami](https://akademiasmaku.pl/storage/7230/conversions/krem-z-ziemniakow-i-pieczarek-z-grzankami-4398-single.webp)
6 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Krem z ziemniaków i pieczarek z grzankami
Krem z ziemniaków i pieczarek z grzankami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm. Twoją pracę przyspieszy robot kuchenny.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8291/conversions/CUyVQ4WVpS12lG-thumb.webp)
Włoszczyznę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, a następnie szklimy cebulę i posiekany czosnek.
Porada
Żeby ułatwić i przyspieszyć krojenie w kostkę, użyj przystawkę CubeCutter do robota MUM.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8292/conversions/B8dcYaxYL3Xf5w-thumb.webp)
Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy ok. 10 minut.
Dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze przez chwilę.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8293/conversions/7bj9jokyRHpW8O-thumb.webp)
Następnie wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia przez około 30 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie, zestawiamy z ognia.
Miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie zabielamy śmietaną.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/8294/conversions/usQwAFSK2NZtc8-thumb.webp)
Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżym majerankiem i odrobiną kminku.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Podajemy z grzankami pokrojonymi w kostkę.
Komentarze