15 min P0DT0H15M0S P0DT0H15M0S Średnie dla 25 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Hiszpańska zupa z dojrzałych pomidorów, czerwonej papryki i ogórków. Przygotowanie: Sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w mniejsze części. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój. Ogórki gruntowe obier (ogórki gruntowe możesz zamienić na 1 1/2 ogórka szklarniowego), pokrój na mniejsze kawałki. Obraną cebulę przekrój na ćwiartki (zostaw po kawałku z każdego warzywa, będą potrzebne do dekoracji gotowego gazpacho). Tak przygotowane warzywa przełóż do kielicha blendera, dodaj czosnek, oliwę, sok z cytryny, ocet winny. Blenduj całość przez ok. minutę, dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie większą ilością Tabasco lub octu winnego. Smacznego!