Gazpacho z charakterem
25 porcje
15 min
Średnie
Hiszpańska zupa z dojrzałych pomidorów, czerwonej papryki i ogórków.
Składniki
2,5 kg dojrzałych pomidorów
czerwone papryki
czerwone cebule
ogórków gruntowych
ząbków czosnku
6 łyżka soku z cytryny
6-8 łyżka oliwy z oliwek
6 łyżka octu winnego
łyżeczki Tabasco
sól do smaku
pieprz do smaku
Gazpacho z charakterem
Gazpacho z charakterem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie:
- Sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w mniejsze części.
- Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój.
- Ogórki gruntowe obier (ogórki gruntowe możesz zamienić na 1 1/2 ogórka szklarniowego), pokrój na mniejsze kawałki.
- Obraną cebulę przekrój na ćwiartki (zostaw po kawałku z każdego warzywa, będą potrzebne do dekoracji gotowego gazpacho).
- Tak przygotowane warzywa przełóż do kielicha blendera, dodaj czosnek, oliwę, sok z cytryny, ocet winny.
- Blenduj całość przez ok. minutę, dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie większą ilością Tabasco lub octu winnego. Smacznego!
Komentarze