Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Rosół to najpopularniejsza z polskich zup.

Składniki

Ok. 3 l wody
Kawałęk mięsa wołowego – rostbeefu (ilość wołowiny zależy od tego, jak bardzo wyczuwalny ma być jej smak w rosole - ok. 200 do 300 g)
1 kurczak zagrodowy
1 szyja indyka + skrzydełka indyka
1 duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
1 pietruszka (korzeń)
Kawałek selera
1 mały por
Niewielki kawałek kapusty włoskiej
1 cebula z łupką (dla uzyskania lepszego koloru)
Przyprawy - 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, sól do smaku
Natka pietruszki do podania

Opis wykonania

Pewnie wielu z Was dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię. Legenda mówi, że tylko babcie mają czas na przygotowanie prawdziwego, esencjonalnego rosołu.  W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i dlatego pokażę Wam, jak ugotować idealny domowy rosół.

Domowy rosół - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj garnek z zimną wodą. Do garnka włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy płyty grzewczej.
  2. Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie.
  3. Teraz czas na włoszczyznę – pamiętaj, żeby nie przesadzić z marchewką, bo rosół będzie za słodki. Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.
  4. To wszystko gotuj powoli, bez pośpiechu, przez minimum 2–3 godziny.
  5. Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszystkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę).
  6. Rosół serwuj z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posiekaną natką pietruszki.

TIP

  • Jeżeli mam w zapasie, dodaję kilka małych suszonych grzybów (ale nie jest to konieczny składnik).

Domowy rosół - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych