Domowy rosół
Opis wykonania
Rosół to najpopularniejsza z polskich zup.
Pewnie wielu z Was dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię. Bo podobno tylko babcie mają czas na przygotowanie prawdziwego, esencjonalnego rosołu. W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i dlatego pokażę Wam jak ugotować idealny domowy rosół.
Opis przygotowania:
- Przygotuj garnek z zimną wodą. Do garnka włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy kuchenki.
- Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie.
- Teraz czas na włoszczyznę - pamiętaj żeby nie przesadzić z marchewką, bo rosół będzie za słodki. Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.
- To wszystko gotuj powoli, bez pośpiechu, przez minimum 2-3 godziny.
- Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszystkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę).
- Rosół serwuj z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posiekaną natką pietruszki.
TIP
- Jeżeli mam w zapasie, dodaję kilka małych suszonych grzybów (ale nie jest to konieczny składnik).