Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy rosół

Opis wykonania

180 min
Łatwe
dla 8 osób

Rosół to najpopularniejsza z polskich zup.

Pewnie wielu z Was dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię. Bo podobno tylko babcie mają czas na przygotowanie prawdziwego, esencjonalnego rosołu.  W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i dlatego pokażę Wam jak ugotować idealny domowy rosół.





Opis przygotowania:



  1. Przygotuj garnek z zimną wodą. Do garnka włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy kuchenki.

  2. Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie.

  3. Teraz czas na włoszczyznę - pamiętaj żeby nie przesadzić z marchewką, bo rosół będzie za słodki. Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.

  4. To wszystko gotuj powoli, bez pośpiechu, przez minimum 2-3 godziny.

  5. Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszystkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę).

  6. Rosół serwuj z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posiekaną natką pietruszki.

TIP



  • Jeżeli mam w zapasie, dodaję kilka małych suszonych grzybów (ale nie jest to konieczny składnik).


Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…