Domowy rosół
8 porcje
180 min
Łatwe
4.82 (Ilość ocen: 11)
Rosół to najpopularniejsza z polskich zup.
Składniki
ok. 3 l - wody
200-300 g - mięsa wołowego (rostbeef)
1 szt. - kurczaka zagrodowego
1 kawałek - indyka (szyja + skrzydełka)
1 korzeń - pietruszki
1 kawałek - selera
1 szt. - pora
niewielki 1 kawałek - kapusty włoskiej
1 szt. - cebuli z łupką (dla uzyskania lepszego koloru)
2 szt. - liści laurowych
5 ziaren - czarnego pieprzu
- sól do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
207.3 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
5.2 g
Błonnik
23.9 g
Białko
2.4 g
Sól
2.3 g
Domowy rosół
Domowy rosół
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pewnie wielu z Was dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię. Legenda mówi, że tylko babcie mają czas na przygotowanie prawdziwego, esencjonalnego rosołu. W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i dlatego pokażę Wam, jak ugotować idealny domowy rosół.
Opis przygotowania:
- Przygotuj garnek z zimną wodą. Do garnka włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy płyty grzewczej.
- Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie.
- Teraz czas na włoszczyznę – pamiętaj, żeby nie przesadzić z marchewką, bo rosół będzie za słodki. Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.
- To wszystko gotuj powoli, bez pośpiechu, przez minimum 2–3 godziny.
- Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszystkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę).
- Rosół serwuj z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posiekaną natką pietruszki.
TIP
- Jeżeli mam w zapasie, dodaję kilka małych suszonych grzybów (ale nie jest to konieczny składnik).
Komentarze