Pewnie wielu z Was dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię. Legenda mówi, że tylko babcie mają czas na przygotowanie prawdziwego, esencjonalnego rosołu. W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre i dlatego pokażę Wam, jak ugotować idealny domowy rosół.
Opis przygotowania:
Przygotuj garnek z zimną wodą. Do garnka włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy płyty grzewczej.
Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie.
Teraz czas na włoszczyznę – pamiętaj, żeby nie przesadzić z marchewką, bo rosół będzie za słodki. Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.
To wszystko gotuj powoli, bez pośpiechu, przez minimum 2–3 godziny.
Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszystkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę).
Rosół serwuj z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posiekaną natką pietruszki.
TIP
Jeżeli mam w zapasie, dodaję kilka małych suszonych grzybów (ale nie jest to konieczny składnik).