Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wołowina w żółtym curry to kolejne danie, które totalnie pokochałam.

Składniki

1 łyżeczka pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra
1 łyżka curry
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka masło
0,5 szt. ananas
200 ml mleko kokosowe
400 ml mleczko kokosowe tłuste
1 szt. czerwona papryka
2 szt. żółta papryka
2 szt. szalotka
500 g wołowina

Opis wykonania

Przygotowujemy mieszankę przypraw. Wołowinę oczyszczamy (jeśli jest potrzeba), kroimy w cienkie paski i przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki na 20minut. Szalotkę, papryki, ananasa oraz czosnek kroimy na kawałki i podsmażamy na dwóch łyżkach masła. Do warzyw dodajemy wołowinę, smażymy 5 minut i wlewamy mleko kokosowe. Patelnię przykrywamy i po kolejnych 5 minutach dodajemy mleczko kokosowe. Curry gotujemy na niskim ogniu przez 10 minut, doprawiamy do smaku przyprawą curry. Wołowinę w żółtym curry podajemy z ryżem lub indyjskimi chlebkami. Znam też takich, co jedzą i z ryżem i z chlebkami :)

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Maria Izabela
Mocno orientalny smak