Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Curry z warzyw wegetariańskie i aromatyczne

Opis wykonania

Wersja popularnej potrawy kuchni indyjskiej dla wegetarian.

Często przygotowywane z mielonym mięsem, szczególnie wieprzowym. Tym razem proponujemy wersję dania curry dla osób, które nie przepadają za mięsem lub z innych względów wykluczają je z jadłospisu. Brak mięsa nie zmniejsza jednak jego wartości odżywczej.

Opis przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj z dodatkiem curry (jeśli używasz pasty, zachowaj ją do warzyw).
  2. Warzywa pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i chwilę podsmaż.
  4. Następnie do cebuli dodaj pozostałe warzywa, posiekany ząbek czosnku, dopraw lekko curry, dodaj posiekaną kolendrę i skrop kilkoma kroplami soku z limonki.
  5. Podlej warzywa odrobiną wody, zagotuj.
  6. Do warzyw dodaj soczewicę, mleczko kokosowe i rozmieszaj.

TIP DIETETYCZNY

  • Soczewica to całkiem dobra alternatywa dla mięsa pod względem zawartości białka i mikroskładników. W 100 g soczewicy znajdziemy około 10 g białka, natomiast jest to białko niepełnowartościowe. Oznacza to, że by wykorzystać aminokwasy w pełni, należy zestawiać soczewicę z produktami uzupełniającymi, jak na przykład zbożami, ziemniakami.

Bosch do kuchni