Wersja popularnej potrawy kuchni indyjskiej dla wegetarian.
Często przygotowywane z mielonym mięsem, szczególnie wieprzowym. Tym razem proponujemy wersję dania curry dla osób, które nie przepadają za mięsem lub z innych względów wykluczają je z jadłospisu. Brak mięsa nie zmniejsza jednak jego wartości odżywczej.
Opis przygotowania:
- Soczewicę ugotuj z dodatkiem curry (jeśli używasz pasty, zachowaj ją do warzyw).
- Warzywa pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i chwilę podsmaż.
- Następnie do cebuli dodaj pozostałe warzywa, posiekany ząbek czosnku, dopraw lekko curry, dodaj posiekaną kolendrę i skrop kilkoma kroplami soku z limonki.
- Podlej warzywa odrobiną wody, zagotuj.
- Do warzyw dodaj soczewicę, mleczko kokosowe i rozmieszaj.
TIP DIETETYCZNY
- Soczewica to całkiem dobra alternatywa dla mięsa pod względem zawartości białka i mikroskładników. W 100 g soczewicy znajdziemy około 10 g białka, natomiast jest to białko niepełnowartościowe. Oznacza to, że by wykorzystać aminokwasy w pełni, należy zestawiać soczewicę z produktami uzupełniającymi, jak na przykład zbożami, ziemniakami.