Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Curry z warzyw wegetariańskie i aromatyczne

Curry warzywne z soczewicy
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wersja popularnej potrawy kuchni indyjskiej dla wegetarian.

Składniki

100 g soczewicy (np. czerwonej)
1 marchew
1 papryka
1 cukinia
1 cebula
1 pietruszka
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pasty curry lub 1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
2 łyżki mleczka kokosowego
1/2 puszki ciecierzycy konserwowej
Sok z limonki

Opis wykonania

Często przygotowywane z mielonym mięsem, szczególnie wieprzowym. Tym razem proponujemy wersję dania curry dla osób, które nie przepadają za mięsem lub z innych względów wykluczają je z jadłospisu. Brak mięsa nie zmniejsza jednak jego wartości odżywczej.

Opis przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj z dodatkiem curry (jeśli używasz pasty, zachowaj ją do warzyw).
  2. Warzywa pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i chwilę podsmaż.
  4. Następnie do cebuli dodaj pozostałe warzywa, posiekany ząbek czosnku, dopraw lekko curry, dodaj posiekaną kolendrę i skrop kilkoma kroplami soku z limonki.
  5. Podlej warzywa odrobiną wody, zagotuj.
  6. Do warzyw dodaj soczewicę, mleczko kokosowe i rozmieszaj.

TIP DIETETYCZNY

  • Soczewica to całkiem dobra alternatywa dla mięsa pod względem zawartości białka i mikroskładników. W 100 g soczewicy znajdziemy około 10 g białka, natomiast jest to białko niepełnowartościowe. Oznacza to, że by wykorzystać aminokwasy w pełni, należy zestawiać soczewicę z produktami uzupełniającymi, jak na przykład zbożami, ziemniakami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Polecam dodać szczyptę chilli :)