Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Curry z dyni

Curry z dyni

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 2 osób

Dodatek wyrazistych przypraw podkreśla i wzmacnia smak delikatnej dyni.

Curry to wyjątkowo aromatyczne danie, w którym główną rolę odgrywają przyprawy oraz kremowy sos.



Opis przygotowania:



  1. Ciecierzycę zalej wrzatkiem i odstaw na całą noc. Następnie zmień wodę i gotuj ją około 45-50 minut.

  2. Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę.

  3. Pomidory sparz wrzatkiem, obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub w drobną kostkę.

  4. Na oleju podsmaż cebulę z dodatkiem wszystkich przypraw. Gdy cebula zrobi się szklista i lekko brązowa, dodaj pomidory. Podsmaż chwilę, a następnie zmniejsz płomień i dodaj dynię, ugotowaną ciecierzycę oraz skórkę z limonki.

  5. Całość doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj około 10-15 minut aż dynia będzie miękka.

  6. Natkę i orzechy posiekaj. Czarnuszkę rozetrzyj w dłoniach. Wymieszaj i posyp mieszanką gotowe curry.

TIP



  • Czas gotowania curry zależy od wielkości kawałków dyni.

  • Możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki.

  • Mleczko kokosowe możesz zastąpić jogurtem naturalnym.

  • Zamiast orzeszków ziemnych możesz wykorzystać nerkowce lub orzeszki pini.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Co wiesz o kaszach i makaronach?

Kasza widoczna na zdjęciu jest znana z swoich wyjątkowych zdrowotnych właściwości. Jak się nazywa?

 Kasza widoczna na zdjęciu jest znana z swoich wyjątkowych zdrowotnych właściwości. Jak się nazywa?