Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dodatek wyrazistych przypraw podkreśla i wzmacnia smak delikatnej dyni.

Składniki

250 g dyni
½ puszki mleczka kokosowego
½ szklanki nasion ciecierzycy
2 pomidory rzymskie
2 łyżki orzeszków ziemnych
4-5 gałązek natki pietruszki
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju
Skórka z limonki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka startego kuminu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki cukru
Szczypta czarnuszki

Opis wykonania

Curry to wyjątkowo aromatyczne danie, w którym główną rolę odgrywają przyprawy oraz kremowy sos.

Opis przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalej wrzatkiem i odstaw na całą noc. Następnie zmień wodę i gotuj ją około 45-50 minut.
  2. Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Pomidory sparz wrzatkiem, obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub w drobną kostkę.
  4. Na oleju podsmaż cebulę z dodatkiem wszystkich przypraw. Gdy cebula zrobi się szklista i lekko brązowa, dodaj pomidory. Podsmaż chwilę, a następnie zmniejsz płomień i dodaj dynię, ugotowaną ciecierzycę oraz skórkę z limonki.
  5. Całość doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj około 10-15 minut aż dynia będzie miękka.
  6. Natkę i orzechy posiekaj. Czarnuszkę rozetrzyj w dłoniach. Wymieszaj i posyp mieszanką gotowe curry.

TIP

  • Czas gotowania curry zależy od wielkości kawałków dyni.
  • Możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki.
  • Mleczko kokosowe możesz zastąpić jogurtem naturalnym.
  • Zamiast orzeszków ziemnych możesz wykorzystać nerkowce lub orzeszki pini.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Sycące, rozgrzewające danie, super :)
Marta
Smaczne, sycące, polecam :)
fiziowaaa
Ciekawa propozycja, ale bardzo smaczna