Dodatek wyrazistych przypraw podkreśla i wzmacnia smak delikatnej dyni.
Curry to wyjątkowo aromatyczne danie, w którym główną rolę odgrywają przyprawy oraz kremowy sos.
Opis przygotowania:
- Ciecierzycę zalej wrzatkiem i odstaw na całą noc. Następnie zmień wodę i gotuj ją około 45-50 minut.
- Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Pomidory sparz wrzatkiem, obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub w drobną kostkę.
- Na oleju podsmaż cebulę z dodatkiem wszystkich przypraw. Gdy cebula zrobi się szklista i lekko brązowa, dodaj pomidory. Podsmaż chwilę, a następnie zmniejsz płomień i dodaj dynię, ugotowaną ciecierzycę oraz skórkę z limonki.
- Całość doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj około 10-15 minut aż dynia będzie miękka.
- Natkę i orzechy posiekaj. Czarnuszkę rozetrzyj w dłoniach. Wymieszaj i posyp mieszanką gotowe curry.
TIP
- Czas gotowania curry zależy od wielkości kawałków dyni.
- Możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki.
- Mleczko kokosowe możesz zastąpić jogurtem naturalnym.
- Zamiast orzeszków ziemnych możesz wykorzystać nerkowce lub orzeszki pini.