Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Curry z dyni

Opis wykonania

Dodatek wyrazistych przypraw podkreśla i wzmacnia smak delikatnej dyni.

Curry to wyjątkowo aromatyczne danie, w którym główną rolę odgrywają przyprawy oraz kremowy sos.

Opis przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalej wrzatkiem i odstaw na całą noc. Następnie zmień wodę i gotuj ją około 45-50 minut.
  2. Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Pomidory sparz wrzatkiem, obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub w drobną kostkę.
  4. Na oleju podsmaż cebulę z dodatkiem wszystkich przypraw. Gdy cebula zrobi się szklista i lekko brązowa, dodaj pomidory. Podsmaż chwilę, a następnie zmniejsz płomień i dodaj dynię, ugotowaną ciecierzycę oraz skórkę z limonki.
  5. Całość doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj około 10-15 minut aż dynia będzie miękka.
  6. Natkę i orzechy posiekaj. Czarnuszkę rozetrzyj w dłoniach. Wymieszaj i posyp mieszanką gotowe curry.

TIP

  • Czas gotowania curry zależy od wielkości kawałków dyni.
  • Możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki.
  • Mleczko kokosowe możesz zastąpić jogurtem naturalnym.
  • Zamiast orzeszków ziemnych możesz wykorzystać nerkowce lub orzeszki pini.