Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kurczak z mleczkiem kokosowym

Kurczak z mleczkiem kokosowym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Duża ilość przypraw oraz sos sprawiają, że kurczak jest delikatny, aromatyczny i niezwykle soczysty. Dania z drobiu do sposób na różnorodny obiad z dowolnymi dodatkami, w tym przypadku w pysznym sosie :)

Składniki

250 g filetów z kurczaka
1 puszka mleczka kokosowego
Sok z połowy limonki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka startego kuminu
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki chili
½ szklanki bulionu warzywnego
50 g podprażonych orzechów ziemnych
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 cebula
1 liść laurowy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
877 kcal
Tłuszcz
68 g
Węglowodany
28.9 g
Błonnik
39.7 g
Białko
4.8 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Butter chicken jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Z pewnością zachwyci również polskie podniebienia.

Opis przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój na kawałki o podobnej wielkości i przełóż do miski. Do mięsa dodaj 3-4 łyżki płynnej części mleczka kokosowego, sok z limonki, kurkumę, garam masala, chili, kumin i imbir. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na oleju i maśle. Gdy zacznie robić się szklista, dodaj liść laurowy i pozostałe przyprawy.
  3. Po chwili dodaj bulion, a całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i dodaj mleczko kokosowe oraz mięso wraz z marynatą.
  4. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Tuż przed końcem gotowania dodaj orzechy.
  5. Kurczaka podawaj z ryżem posypanego natką kolendry i orzechami.

TIP

  • Mleczko kokosowe można zastąpić jogurtem naturalnym.
  • Zamiast orzeszków ziemnych możesz wykorzystać nerkowce lub pini.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo dobry kurczak, u nas podawane z ryżem.
Monka
Świetna wersja kurczaka Pokecam pyszne
Radosław
Delikatne sycące danie
Radosław
Polecam przepis :)
Radosław
Bardzo dobre danie, szybkie w przygotowaniu