Duża ilość przypraw oraz sos sprawiają, że kurczak jest delikatny, aromatyczny i niezwykle soczysty. Dania z drobiu do sposób na różnorodny obiad z dowolnymi dodatkami, w tym przypadku w pysznym sosie :)
Butter chicken jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Z pewnością zachwyci również polskie podniebienia.
Opis przygotowania:
- Kurczaka pokrój na kawałki o podobnej wielkości i przełóż do miski. Do mięsa dodaj 3-4 łyżki płynnej części mleczka kokosowego, sok z limonki, kurkumę, garam masala, chili, kumin i imbir. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na oleju i maśle. Gdy zacznie robić się szklista, dodaj liść laurowy i pozostałe przyprawy.
- Po chwili dodaj bulion, a całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i dodaj mleczko kokosowe oraz mięso wraz z marynatą.
- Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Tuż przed końcem gotowania dodaj orzechy.
- Kurczaka podawaj z ryżem posypanego natką kolendry i orzechami.
TIP
- Mleczko kokosowe można zastąpić jogurtem naturalnym.
- Zamiast orzeszków ziemnych możesz wykorzystać nerkowce lub pini.