Kurczak z mleczkiem kokosowym
2 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Duża ilość przypraw oraz sos sprawiają, że kurczak jest delikatny, aromatyczny i niezwykle soczysty. Dania z drobiu do sposób na różnorodny obiad z dowolnymi dodatkami, w tym przypadku w pysznym sosie :)
Składniki
250 g filetów z kurczaka
1 puszka mleczka kokosowego
Sok z połowy limonki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka startego kuminu
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki chili
½ szklanki bulionu warzywnego
50 g podprażonych orzechów ziemnych
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 cebula
1 liść laurowy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
877 kcal
Tłuszcz
68 g
Węglowodany
28.9 g
Błonnik
39.7 g
Białko
4.8 g
Sól
0.1 g
Kurczak z mleczkiem kokosowym
Kurczak z mleczkiem kokosowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Butter chicken jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Z pewnością zachwyci również polskie podniebienia.
Opis przygotowania:
- Kurczaka pokrój na kawałki o podobnej wielkości i przełóż do miski. Do mięsa dodaj 3-4 łyżki płynnej części mleczka kokosowego, sok z limonki, kurkumę, garam masala, chili, kumin i imbir. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na oleju i maśle. Gdy zacznie robić się szklista, dodaj liść laurowy i pozostałe przyprawy.
- Po chwili dodaj bulion, a całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i dodaj mleczko kokosowe oraz mięso wraz z marynatą.
- Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Tuż przed końcem gotowania dodaj orzechy.
- Kurczaka podawaj z ryżem posypanego natką kolendry i orzechami.
TIP
- Mleczko kokosowe można zastąpić jogurtem naturalnym.
- Zamiast orzeszków ziemnych możesz wykorzystać nerkowce lub pini.
Komentarze