


Makaron jest bardzo łatwy w przygotowaniu i stwarza mnóstwo możliwości. Jednym z pomysłów są rurki makaronowe cannelloni, które można nadziewać dowolnym farszem. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować cannelloni ze świeżym szpinakiem i kremową ricottą zapiekane w piekarniku razem z domowym sosem pomidorowym i mozzarellą.
Przygotuj nadzienie cannelloni - na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Do czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 5 minut.
Patelnię zdejmij z ognia przestudź. Szpinak wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Przygotuj sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.
Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i oregano. Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).
Sos wlej do żaroodpornego naczynia. Rurki makaronowe cannelloni nadziej farszem ze szpinaku i ricotty.
Cannelloni ułóż na sosie pomidorowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 25-30 minut.
Następnie połóż na wierzchu plastrerki lub tartą mozzarellę i piecz jeszcze przez 10 minut.