Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Makaron jest bardzo łatwy w przygotowaniu i stwarza mnóstwo możliwości. Jednym z pomysłów są rurki makaronowe cannelloni, które można nadziewać dowolnym farszem. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować cannelloni ze świeżym szpinakiem i kremową ricottą zapiekane w piekarniku razem z domowym sosem pomidorowym i mozzarellą.

Składniki

Cannelloni ze szpinakiem:
15 rurek makaronowych cannelloni
250 g sera ricotta
250 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów pokrojonych, bez skórki (800 g)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, świeżo mielony czarny pieprz i cukier do smaku
250 g mozzarelli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
522.8 kcal
Tłuszcz
25.4 g
Węglowodany
44.2 g
Błonnik
29.8 g
Białko
3.1 g
Sól
1.7 g

Opis wykonania

Przygotuj nadzienie cannelloni – na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Do czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszej mocy płyty grzewczej. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 5 minut.

Patelnię zdejmij z płyty i przestudź. Szpinak wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Przygotuj sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.

Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i oregano. Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).

Sos wlej do żaroodpornego naczynia. Rurki makaronowe cannelloni nadziej farszem ze szpinaku i ricotty.

Cannelloni ułóż na sosie pomidorowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 25–30 minut.

Następnie połóż na wierzchu plasterki lub tartą mozzarellę i piecz jeszcze przez 10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych