Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Makaron jest bardzo łatwy w przygotowaniu i stwarza mnóstwo możliwości. Jednym z pomysłów są rurki makaronowe cannelloni, które można nadziewać dowolnym farszem. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować cannelloni ze świeżym szpinakiem i kremową ricottą zapiekane w piekarniku razem z domowym sosem pomidorowym i mozzarellą.

Składniki

Cannelloni ze szpinakiem:
15 rurek makaronowych cannelloni
250 g sera ricotta
250 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów pokrojonych, bez skórki (800 g)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, świeżo mielony czarny pieprz i cukier do smaku
250 g mozzarelli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
522.8 kcal
Tłuszcz
25.4 g
Węglowodany
44.2 g
Błonnik
29.8 g
Białko
3.1 g
Sól
1.7 g

Opis wykonania

1

Przygotuj nadzienie cannelloni – na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Do czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszej mocy płyty grzewczej. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 5 minut.

Patelnię zdejmij z płyty i przestudź. Szpinak wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

2

Przygotuj sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.

Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i oregano. Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).

3

Sos wlej do żaroodpornego naczynia. Rurki makaronowe cannelloni nadziej farszem ze szpinaku i ricotty.

Cannelloni ułóż na sosie pomidorowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 25–30 minut.

Następnie połóż na wierzchu plasterki lub tartą mozzarellę i piecz jeszcze przez 10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Naprawdę to jest pyszna odsłona szpinaku
fiziowaaa
Wychodzi bardzo dobre, polecam!
Lalaxo
Ja nadziałam wielkie muszle makaronowe. Wyszło ekstra!

Potrzebujesz inspiracji?

Zobacz garść porad i przepisów