Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Puree z selera

Opis wykonania

Puree zwykle kojarzy nam się z ziemniakami, które podajemy jako dodatek do dań mięsnych. Puree można przyrządzić także z innych warzyw. Tym razem mam dla was przepis na puree z selera.

Puree z selera - krok 1

Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilku i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.

Puree z selera - krok 2

Seler obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź.

Puree z selera - krok 3

Włóż do pojemnika blendera, dodaj masło, śmietanę, chrzan i upieczony czosnek bez łupinek, zmiksuj na pulchną masę. Dopraw solą i pieprzem.