Puree z selera
![Puree z selera](https://akademiasmaku.pl/storage/7502/conversions/puree-z-selera-4673-single.webp)
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Puree z selera
Puree z selera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9172/conversions/EYaUuDKnycDCK9-thumb.webp)
Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilce i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 20–30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9173/conversions/bhBLICXKYJcVPQ-thumb.webp)
Seler obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź.
Porada
Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9174/conversions/vZnDrspK1buQoD-thumb.webp)
Włóż do pojemnika blendera, dodaj masło, śmietanę, chrzan i upieczony czosnek bez łupinek, zmiksuj na pulchną masę. Dopraw solą i pieprzem.
Komentarze