Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Puree z selera

Puree z selera
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Puree zwykle kojarzy nam się z ziemniakami, które podajemy jako dodatek do dań mięsnych. Puree można przyrządzić także z innych warzyw. Tym razem mam dla was przepis na puree z selera.

Składniki

500 g korzenia selera
100 ml śmietany 18%
1 główka czosnku
1 łyżka masła
2 łyżeczki chrzanu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
143 kcal
Tłuszcz
9.3 g
Węglowodany
8.4 g
Błonnik
3.5 g
Białko
6.6 g
Sól
0.3 g

Opis wykonania

1

Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilce i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 20–30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.

2

Seler obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź.

Porada

Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw. 



Bosh Logo
Bosh
3

Włóż do pojemnika blendera, dodaj masło, śmietanę, chrzan i upieczony czosnek bez łupinek, zmiksuj na pulchną masę. Dopraw solą i pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych