Puree z marchewki
![Puree z marchewki](https://akademiasmaku.pl/storage/7635/conversions/puree-z-marchewki-4808-single.webp)
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Puree marchewkowe to smaczny dodatek do mięs i ryb. Dodatek masła sprawia, że puree jest delikatne, kremowe, po prostu rozpływa się w ustach. Szczypta gałki muszkatołowej nadaje całości charakteru.
Składniki
4 średniej wielkości marchewki
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Natka pietruszki do dekoracji
Sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
58.8 kcal
Tłuszcz
3.3 g
Węglowodany
4.9 g
Błonnik
1 g
Białko
3.4 g
Sól
2.3 g
Puree z marchewki
Puree z marchewki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9280/conversions/zEAL4bTnSkmW8c-thumb.webp)
Marchewki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9281/conversions/tqwjEsTUBxgYKO-thumb.webp)
Ugotowaną marchewkę umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładką masę.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9282/conversions/1zAO8Dgb94RRaV-thumb.webp)
Dodaj łyżkę masła i przyprawy – gałkę muszkatołową i sól, ponownie zmiksuj do połączenia składników. Puree powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9283/conversions/Qghrdtd2UIBZzr-thumb.webp)
Puree posyp świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze