Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Puree z marchewki

Puree z marchewki
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Puree marchewkowe to smaczny dodatek do mięs i ryb. Dodatek masła sprawia, że puree jest delikatne, kremowe, po prostu rozpływa się w ustach. Szczypta gałki muszkatołowej nadaje całości charakteru.

Składniki

4 średniej wielkości marchewki
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Natka pietruszki do dekoracji
Sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
58.8 kcal
Tłuszcz
3.3 g
Węglowodany
4.9 g
Błonnik
1 g
Białko
3.4 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

1

Marchewki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.

2

Ugotowaną marchewkę umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładką masę.

3

Dodaj łyżkę masła i przyprawy – gałkę muszkatołową i sól, ponownie zmiksuj do połączenia składników. Puree powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję.

4

Puree posyp świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Zamiast puree a ziemniaków, puree marchewki do obiadu. Zwykły i prosty przepis, a może zmienić całe danie
MiszelPiszel
Świetny pomysł na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu!