Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Puree marchewkowe to smaczny dodatek do mięs i ryb. Dodatek masła sprawia, że puree jest delikatne, kremowe, po prostu rozpływa się w ustach. Szczypta gałki muszkatołowej nadaje całości charakteru.

Składniki

4 średniej wielkości marchewki
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Natka pietruszki do dekoracji
Sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
58.8 kcal
Tłuszcz
3.3 g
Węglowodany
4.9 g
Błonnik
1 g
Białko
3.4 g
Sól
2.3 g

Opis wykonania

Marchewki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.

Ugotowaną marchewkę umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładką masę.

Dodaj łyżkę masła i przyprawy – gałkę muszkatołową i sól, ponownie zmiksuj do połączenia składników. Puree powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję.

Puree posyp świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Zamiast puree a ziemniaków, puree marchewki do obiadu. Zwykły i prosty przepis, a może zmienić całe danie

Powiązane przepisy