Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Miodowe ogórki z musztardą

Opis wykonania

Są doskonałym dodatkiem do sałatek lub kanapek, ale świetnie smakują także jako samodzielna przekąska. Przetwory z ogórków w różnej formie to najpopularniejsze polskie przetwory. Te akurat w wersji słodko-ostrej.

Latem zamykamy w słoikach wyborne smaki świeżych warzyw i owoców, by móc cieszyć się nimi podczas chłodnych, jesienno-zimowych dni. Ale te ogórki będziesz chciał zjeść o wiele wcześniej!

Opis przygotowania:

  1. Ogórki umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój w słupki lub podłużne plastry.
  2. Marchewkę pokrój w słupki lub talarki o grubości do 0,5 cm.
  3. Słoiki wyparz wrzątkiem i wysusz,
  4. Czosnek obierz i umyj, a koperek przepłucz.
  5. Na dnie słoika wyłóż liście laurowe, czosnek, dodaj pieprz, sól i cukier.
  6. Następnie do słoika włóż marchewkę, ogórki i koper.
  7. Przygotuj zalewę – wodę wymieszaj z musztardą, octem i zagotuj miksturę.
  8. W osobnym garnku zagotuj czystą wodę (do 3/4 wysokości słoika) do pasteryzacji.
  9. Gorącą zalewę wlej do słoika, słoik zakreć i włóż do garnka do pasteryzacji.
  10. Gotuj około 10 minut, wyjmij słoik i umieść do góry dnem, zawijając w ściereczkę. Odstaw na co najmniej dobę.
  11. Ogórki są najlepsze co najmniej 2 tygodnie po przygotowaniu.

TIP

  • Dietetycy polecają przede wszystkim korzystanie ze świeżych owoców i warzyw, natomiast nie umniejszają roli ich domowego przetwarzania. Przygotowanie ich według powyższych zasad pozwala zachować wartości odżywcze ogórków. Są one źródłem witamin o właściwościach przeciwstarzeniowych (A, C, E), a także cynku czy potasu, które wspomagają działanie enzymów aktywnych w organizmie.