Miodowe ogórki z musztardą
4 porcje
60 min
Łatwe
Są doskonałym dodatkiem do sałatek lub kanapek, ale świetnie smakują także jako samodzielna przekąska. Przetwory z ogórków w różnej formie to najpopularniejsze polskie przetwory. Te akurat w wersji słodko-ostrej.
Składniki
7-10 ogórków gruntowych
1 marchewka
1 łyżeczka musztardy (najlepiej słodkiej, miodowej lub dijon)
1 szklanka wody
2 łyżki octu
2 łyżki cukru lub dowolnego miodu pszczelego
1 łyżka soli
5-7 ziaren pieprzu czarnego
Szczypta pieprzu ziołowego
3 ząbki czosnku
Pęczek koperku
2-3 liście laurowe
Miodowe ogórki z musztardą
Miodowe ogórki z musztardą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Latem zamykamy w słoikach wyborne smaki świeżych warzyw i owoców, by móc cieszyć się nimi podczas chłodnych, jesienno-zimowych dni. Ale te ogórki będziesz chciał zjeść o wiele wcześniej!
Opis przygotowania:
- Ogórki umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój w słupki lub podłużne plastry.
- Marchewkę pokrój w słupki lub talarki o grubości do 0,5 cm.
- Słoiki wyparz wrzątkiem i wysusz,
- Czosnek obierz i umyj, a koperek przepłucz.
- Na dnie słoika wyłóż liście laurowe, czosnek, dodaj pieprz, sól i cukier.
- Następnie do słoika włóż marchewkę, ogórki i koper.
- Przygotuj zalewę – wodę wymieszaj z musztardą, octem i zagotuj miksturę.
- W osobnym garnku zagotuj czystą wodę (do 3/4 wysokości słoika) do pasteryzacji.
- Gorącą zalewę wlej do słoika, słoik zakreć i włóż do garnka do pasteryzacji.
- Gotuj około 10 minut, wyjmij słoik i umieść do góry dnem, zawijając w ściereczkę. Odstaw na co najmniej dobę.
- Ogórki są najlepsze co najmniej 2 tygodnie po przygotowaniu.
TIP
- Dietetycy polecają przede wszystkim korzystanie ze świeżych owoców i warzyw, natomiast nie umniejszają roli ich domowego przetwarzania. Przygotowanie ich według powyższych zasad pozwala zachować wartości odżywcze ogórków. Są one źródłem witamin o właściwościach przeciwstarzeniowych (A, C, E), a także cynku czy potasu, które wspomagają działanie enzymów aktywnych w organizmie.
Komentarze