Zupa krem z pieczonej papryki
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa krem z pieczonej papryki
Zupa krem z pieczonej papryki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Papryki umyj i pokrój na połówki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrojone warzywa ułóż miąższem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Papryki skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 30 minut, aż skórka będzie ciemna, miejscami może być nawet czarna. Papryki pod wpływem ciepła staną się miękkie i soczyste.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
Kiedy skórka papryki stanie się ciemna wyjmij ją z pieca i umieść w woreczku foliowym i pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie skóra będzie praktycznie sama odchodzić od papryki.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2–3 minuty.
Dodaj pieczoną paprykę i słodką, mieloną paprykę. Smaż całość kolejną minutę.
Do garnka wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Gotuj na średniej mocy płyty grzewczej około 15 minut, a następnie zmiksuj.
Podawaj z serkiem mascarpone i świeżymi ziołami.
Komentarze