


Zupa z papryki z dodatkiem serka mascarpone i świeżych ziół. Na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu. To zupa, której nie przygotujesz w kilkanaście minut. Warzywa muszą piec się odpowiednią ilość czasu, aby danie było bardzo aromatyczne.
Papryki umyj i pokrój na połówki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrojone warzywa ułóż miąższem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Papryki skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 30 minut, aż skórka będzie ciemna, miejscami może być nawet czarna. Papryki pod wpływem ciepła staną się miękkie i soczyste.
Kiedy skórka papryki stanie się ciemna wyjmij ją z pieca i umieść w woreczku foliowym i pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie skóra będzie praktycznie sama odchodzić od papryki.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2–3 minuty.
Dodaj pieczoną paprykę i słodką, mieloną paprykę. Smaż całość kolejną minutę.
Do garnka wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Gotuj na średniej mocy płyty grzewczej około 15 minut, a następnie zmiksuj.
Podawaj z serkiem mascarpone i świeżymi ziołami.