Zupa krem z pieczonej papryki
![Zupa krem z pieczonej papryki](https://akademiasmaku.pl/storage/7347/conversions/zupa-krem-z-pieczonej-papryki-4515-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa krem z pieczonej papryki
Zupa krem z pieczonej papryki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8733/conversions/qS35NO0szJDDbq-thumb.webp)
Papryki umyj i pokrój na połówki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrojone warzywa ułóż miąższem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8734/conversions/Gwu0Dl6s7n04K6-thumb.webp)
Papryki skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 30 minut, aż skórka będzie ciemna, miejscami może być nawet czarna. Papryki pod wpływem ciepła staną się miękkie i soczyste.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8735/conversions/ukL3Y5FnUUCHXa-thumb.webp)
Kiedy skórka papryki stanie się ciemna wyjmij ją z pieca i umieść w woreczku foliowym i pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie skóra będzie praktycznie sama odchodzić od papryki.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8736/conversions/vgqaWcgcdzBIIu-thumb.webp)
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2–3 minuty.
Dodaj pieczoną paprykę i słodką, mieloną paprykę. Smaż całość kolejną minutę.
Do garnka wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Gotuj na średniej mocy płyty grzewczej około 15 minut, a następnie zmiksuj.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/8737/conversions/74oUWQxE1gpxw2-thumb.webp)
Podawaj z serkiem mascarpone i świeżymi ziołami.
Komentarze