Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy

Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupa z soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw jest aromatyczna, lekko pikantna i bardzo rozgrzewająca.

Składniki

1,5 l - bulionu warzywnego
150 g - soczewicy zielonej
100 g - soczewicy czerwonej
400 g - pomidorów
2 szt. - marchewek
2 szt. - pietruszki – korzeń
1 szt. - selera
2 szt. - szalotki
2 ząbki - czosnku
2 łyżki - oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki - kurkumy
0,5 łyżeczki - imbiru mielonego
0,5 łyżeczki - mielonej słodkiej papryki
0,25 łyżeczki - ostrej papryki mielonej
- sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
362.5 kcal
Tłuszcz
10.4 g
Węglowodany
48.6 g
Błonnik
20.9 g
Białko
12.8 g
Sól
2 g

Opis wykonania

1

Zieloną soczewicę namocz przez ok. 60 minut.

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Seler, marchew i pietruszkę obierz i pokój w kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.

2

Na płycie grzewczej ustaw garnek o grubszym dnie. Rozgrzej w nim oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć posiekany czosnek i resztę pokrojonych warzyw.

Dodaj pomidory i przyprawy – kurkumę, imbir i paprykę. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Następnie składniki zalej bulionem. Dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Super zupa Soczewica numerem jeden
fiziowaaa
Soczewica nie jest tak popularna jak powinna być, świetna zupa!