Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy
![Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy](https://akademiasmaku.pl/storage/7422/conversions/szybka-zupa-z-zielonej-i-czerwonej-soczewicy-4590-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy
Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8962/conversions/FNnzohjvo5vNWN-thumb.webp)
Zieloną soczewicę namocz przez ok. 60 minut.
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Seler, marchew i pietruszkę obierz i pokój w kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8963/conversions/3decBfh1SHbxgD-thumb.webp)
Na płycie grzewczej ustaw garnek o grubszym dnie. Rozgrzej w nim oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć posiekany czosnek i resztę pokrojonych warzyw.
Dodaj pomidory i przyprawy – kurkumę, imbir i paprykę. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8964/conversions/IQBmPlOZA9ZBjL-thumb.webp)
Następnie składniki zalej bulionem. Dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
Komentarze