Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy

Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupa z soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw jest aromatyczna, lekko pikantna i bardzo rozgrzewająca.

Składniki

1,5 l - bulionu warzywnego
150 g - soczewicy zielonej
100 g - soczewicy czerwonej
400 g - pomidorów
2 szt. - marchewek
2 szt. - pietruszki – korzeń
1 szt. - selera
2 szt. - szalotki
2 ząbki - czosnku
2 łyżki - oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki - kurkumy
0,5 łyżeczki - imbiru mielonego
0,5 łyżeczki - mielonej słodkiej papryki
0,25 łyżeczki - ostrej papryki mielonej
- sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
362.5 kcal
Tłuszcz
10.4 g
Węglowodany
48.6 g
Błonnik
20.9 g
Białko
12.8 g
Sól
2 g

Opis wykonania

1

Zieloną soczewicę namocz przez ok. 60 minut.

Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Seler, marchew i pietruszkę obierz i pokój w kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.

2

Na płycie grzewczej ustaw garnek o grubszym dnie. Rozgrzej w nim oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć posiekany czosnek i resztę pokrojonych warzyw.

Dodaj pomidory i przyprawy – kurkumę, imbir i paprykę. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Następnie składniki zalej bulionem. Dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

Porada Szefa

Jak uratować przesoloną zupę?

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Super zupa Soczewica numerem jeden
fiziowaaa
Soczewica nie jest tak popularna jak powinna być, świetna zupa!
Szanujemy Twoją prywatność
Gdy przeglądasz naszą stronę, chcielibyśmy wykorzystywać pliki cookies i inne podobne technologie do zbierania danych (m.in. adresy IP, inne identyfikatory internetowe) w trzech głównych celach: by analizować statystyki ruchu na stronie, by kierować do Ciebie reklamy w innych miejscach w internecie, by wyświetlać Ci filmy na naszej stronie. Kliknij poniżej, by wyrazić zgodę albo przejdź do ustawień, aby dokonać szczegółowych wyborów co do plików cookies.