


Zupa z soczewicy z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw jest aromatyczna, lekko pikantna i bardzo rozgrzewająca.
Zieloną soczewicę namocz przez ok. 60 minut.
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Seler, marchew i pietruszkę obierz i pokój w kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na płycie grzewczej ustaw garnek o grubszym dnie. Rozgrzej w nim oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć posiekany czosnek i resztę pokrojonych warzyw.
Dodaj pomidory i przyprawy – kurkumę, imbir i paprykę. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.
Następnie składniki zalej bulionem. Dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.