Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy
Szybka zupa z zielonej i czerwonej soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zieloną soczewicę namocz przez ok. 60 minut.
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Seler, marchew i pietruszkę obierz i pokój w kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na płycie grzewczej ustaw garnek o grubszym dnie. Rozgrzej w nim oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć posiekany czosnek i resztę pokrojonych warzyw.
Dodaj pomidory i przyprawy – kurkumę, imbir i paprykę. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Następnie składniki zalej bulionem. Dodaj soczewicę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
Komentarze