Zupa krem z kurek na maśle
4 porcje
45 min
Łatwe
Niezwykle prosta w przygotowaniu i jednocześnie pełna smaku zupa.
Składniki
1/2 kg kurek
1/2 l bulionu warzywnego
1 cebula
1 łyżka masła
2-4 ząbki czosnku
Natka pietruszki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku
Krem z kurek
Krem z kurek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sezon na kurki jest krótki, dlatego warto w pełni go wykorzystać przygotowując dania takie jak nasza zupa.
Opis przygotowania:
- Kurki oczyść i przetrzyj wilgotnym ręcznikiem papierowym. Cebulę drobno posiekaj.
- W rondlu na maśle podsmaż kurki wraz z cebulą. Gdy cebula będzie szklista odłóż cześć kurek do dekoracji.
- Pozostałe zalej bulionem i gotuj około 15-20 minut pod przykryciem. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek.
- Po ściągnięciu garnka z palnika zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
- Zupę podawaj na ciepło z dodatkiem podsmażonych kurek oraz natki pietruszki.
TIP
- Aby zupa była bardziej kremowa i sycąca dodaj do niej jednego, dużego ziemniaka.
- Zupę możesz doprawić także tymiankiem oraz słodką papryką.
Komentarze