Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niezwykle prosta w przygotowaniu i jednocześnie pełna smaku zupa.

Składniki

1/2 kg kurek
1/2 l bulionu warzywnego
1 cebula
1 łyżka masła
2-4 ząbki czosnku
Natka pietruszki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Sezon na kurki jest krótki, dlatego warto w pełni go wykorzystać przygotowując dania takie jak nasza zupa.

Opis przygotowania:

  1. Kurki oczyść i przetrzyj wilgotnym ręcznikiem papierowym. Cebulę drobno posiekaj.
  2. W rondlu na maśle podsmaż kurki wraz z cebulą. Gdy cebula będzie szklista odłóż cześć kurek do dekoracji.
  3. Pozostałe zalej bulionem i gotuj około 15-20 minut pod przykryciem. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek.
  4. Po ściągnięciu garnka z palnika zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  5. Zupę podawaj na ciepło z dodatkiem podsmażonych kurek oraz natki pietruszki.

TIP

  • Aby zupa była bardziej kremowa i sycąca dodaj do niej jednego, dużego ziemniaka.
  • Zupę możesz doprawić także tymiankiem oraz słodką papryką.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Uwielbiam kurki pod postacią kremu, a tym bardziej w zupie :)