Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa krem z kurek na maśle

Opis wykonania

Niezwykle prosta w przygotowaniu i jednocześnie pełna smaku zupa.

Sezon na kurki jest krótki, dlatego warto w pełni go wykorzystać przygotowując dania takie jak nasza zupa.

Opis przygotowania:

  1. Kurki oczyść i przetrzyj wilgotnym ręcznikiem papierowym. Cebulę drobno posiekaj.
  2. W rondlu na maśle podsmaż kurki wraz z cebulą. Gdy cebula będzie szklista odłóż cześć kurek do dekoracji.
  3. Pozostałe zalej bulionem i gotuj około 15-20 minut pod przykryciem. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek.
  4. Po ściągnięciu garnka z palnika zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  5. Zupę podawaj na ciepło z dodatkiem podsmażonych kurek oraz natki pietruszki.

TIP

  • Aby zupa była bardziej kremowa i sycąca dodaj do niej jednego, dużego ziemniaka.
  • Zupę możesz doprawić także tymiankiem oraz słodką papryką.