Zupa krem z kurek na maśle
                                            4 porcje
45 min
Łatwe
                    Niezwykle prosta w przygotowaniu i jednocześnie pełna smaku zupa.
                
                Składniki
                                                  1/2  kg  -  kurek   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  1/2  l  -  bulionu warzywnego   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  1  szt.  -  cebuli   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  1  łyżka  -  masła   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  2-4  ząbki  -  czosnku   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  1  łyżeczka  -  curry   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                  1  łyżeczka  -  gałki muszkatołowej   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                    -  natka pietruszki   
                                        
                                    
                                                                                                            
                                                    -  sól i pieprz do smaku   
                                        
                                    
                                                            Krem z kurek
Krem z kurek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sezon na kurki jest krótki, dlatego warto w pełni go wykorzystać przygotowując dania takie jak nasza zupa.
Opis przygotowania:
- Kurki oczyść i przetrzyj wilgotnym ręcznikiem papierowym. Cebulę drobno posiekaj.
 - W rondlu na maśle podsmaż kurki wraz z cebulą. Gdy cebula będzie szklista odłóż cześć kurek do dekoracji.
 - Pozostałe zalej bulionem i gotuj około 15-20 minut pod przykryciem. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek.
 - Po ściągnięciu garnka z palnika zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
 - Zupę podawaj na ciepło z dodatkiem podsmażonych kurek oraz natki pietruszki.
 
TIP
- Aby zupa była bardziej kremowa i sycąca dodaj do niej jednego, dużego ziemniaka.
 - Zupę możesz doprawić także tymiankiem oraz słodką papryką.
 
                            
Komentarze