Niezwykle prosta w przygotowaniu i jednocześnie pełna smaku zupa.
Sezon na kurki jest krótki, dlatego warto w pełni go wykorzystać przygotowując dania takie jak nasza zupa.
Opis przygotowania:
- Kurki oczyść i przetrzyj wilgotnym ręcznikiem papierowym. Cebulę drobno posiekaj.
- W rondlu na maśle podsmaż kurki wraz z cebulą. Gdy cebula będzie szklista odłóż cześć kurek do dekoracji.
- Pozostałe zalej bulionem i gotuj około 15-20 minut pod przykryciem. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek.
- Po ściągnięciu garnka z palnika zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
- Zupę podawaj na ciepło z dodatkiem podsmażonych kurek oraz natki pietruszki.
TIP
- Aby zupa była bardziej kremowa i sycąca dodaj do niej jednego, dużego ziemniaka.
- Zupę możesz doprawić także tymiankiem oraz słodką papryką.