Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem z kurek

Krem z kurek

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Niezwykle prosta w przygotowaniu i jednocześnie pełna smaku zupa.

Sezon na kurki jest krótki, dlatego warto w pełni go wykorzystać przygotowując dania takie jak nasza zupa.



Opis przygotowania:



  1. Kurki oczyść i przetrzyj wilgotnym ręcznikiem papierowym. Cebulę drobno posiekaj.

  2. W rondlu na maśle podsmaż kurki wraz z cebulą. Gdy cebula będzie szklista odłóż cześć kurek do dekoracji.

  3. Pozostałe zalej bulionem i gotuj około 15-20 minut pod przykryciem. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek.

  4. Po ściągnięciu garnka z palnika zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.

  5. Zupę podawaj na ciepło z dodatkiem podsmażonych kurek oraz natki pietruszki.

TIP



  • Aby zupa była bardziej kremowa i sycąca dodaj do niej jednego, dużego ziemniaka.

  • Zupę możesz doprawić także tymiankiem oraz słodką papryką.

 


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz dla smakoszy!

Gdzie i kiedy powstał ruch Slow Food?