Płyta indukcyjna – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Ta odpowiednio dobrana sprawi, że każde danie będzie perfekcyjne. Dla Mateusza kluczowe elementy to połączone pola grzewcze, które pozwalają gotować jednocześnie w wielu naczyniach. Jeśli Ty także szukasz idealnej płyty, to mam dla Ciebie kompleksowy poradnik tego, na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę przy jej wyborze.

Podstawowe informacje

Jak działa płyta indukcyjna?

Czym jest indukcja? Za tą tajemniczą nazwą kryje się reakcja, która zachodzi pod szklaną taflą płyty z cewkami indukcyjnymi (zwojami miedzianego drutu zwiniętego w spirale). Gdy kuchenka jest włączona, przez zwoje płynie zmienny prąd elektryczny, który wytwarza pole magnetyczne. Jeśli na płycie znajdzie się naczynie ze stali ferromagnetycznej, czyli przyciągającej magnes, pole wytworzy ciepło w garnku i rozpocznie się ogrzewanie zawartości naczynia.

Kontrola temperatury i czasu gotowania

Ogromną zaletą płyty indukcyjnej jest możliwość kontroli temperatury i czasu przygotowywania potrawy. Płyty indukcyjne marki Bosch wyposażono w sensor gotowania PerfectCook, regulujący temperaturę w naczyniu w trakcie gotowania. Wykipiałe mleko, przypalone mięso, rozgotowany makaron – te rzeczy już się nie wydarzą. Co więcej, płyty wzbogacono o timer, usprawniający proces gotowania (osobny dla każdego z pól). Skąd będziesz wiedzieć o końcu pracy? Powiadomi Cię o tym sygnał dźwiękowy.

Jest chłodna po zdjęciu garnka

Trzeba też wspomnieć o tym, że ciepło wytwarzane jest jedynie na dnie naczynia – pozostała część płyty pozostaje chłodna, co zapobiega kosztownej utracie energii. Wybór płyty indukcyjnej staje się więc idealny dla osób, które cenią sobie energooszczędne rozwiązania.

Funkcje płyty indukcyjnej

Wyczuwanie garnka

Wybór odpowiedniego pola grzewczego wiąże się bezpośrednio z wykrywaniem kładzionych na szklanej tafli naczyń. Niezbędne do swobodnego gotowania będzie elektroniczne wyczuwanie – w zależności od średnicy – obecności garnka, co pozwala na szybkie rozpoczęcie podgrzewania.

Pole grzania okrągłe lub kwadratowe

Okrągłe, owalne, kwadratowe – takie kształty cewek indukcyjnych można znaleźć w urządzeniach wielu różnych marek na rynku. Na ich tle płyty indukcyjne marki Bosch wyróżniają się innowacyjnością, pozwalają bowiem na tworzenie niestandardowych pól grzewczych w zależności od konkretnych potrzeb. Chcesz gotować z użyciem dużych garnków, patelni i naczyń o niestandardowych kształtach np. podłużnych brytfanek? Płyta umożliwia przygotowywanie potraw na jednym, dwu, a nawet trzech standardowych polach lub dwóch dużych. Modułowy system FlexInduction dostosowuje się do Twoich oczekiwań, zamieniając pola indukcyjne w jeden czuły – prócz panelu sterowania – obszar gotowania, który wykrywa umieszczone na nim naczynia.

płyta indukcyjna na białym blacie

Zapamiętywanie temperatury grzania

Zaletą płyty indukcyjnej bardzo dobrej jakości powinna być możliwość zapisania temperatury grzania. W urządzeniach marki Bosch proces ten staje się intuicyjny – dzieje się tak za sprawą funkcji MoveMode Plus. Po zaprogramowaniu ustawień, płyta odciąży Cię w myśleniu o kolejnych etapach gotowania: regulacja stopnia mocy odbywa się automatycznie dla trzech sąsiadujących ze sobą obszarów grzewczych. Co musisz zrobić, żeby aktywować zapamiętane ustawienia (czas i moc) w nowym położeniu? Wystarczy, że przesuniesz garnek w wybrane miejsce, a w ciągu kilku sekund płyta indukcyjna dostosuje się do zmienionych warunków. Zaakceptuj je jednym kliknięciem.

Możliwość pauzy

Gotujesz, a nagle dzwoni telefon? Przygotowujesz posiłek i czekasz na kuriera? Gdy pojawi się konieczność przerwania na chwilę, dotknij przycisku pauzy i bądź spokojny o smażone czy pieczone potrawy.

Blokada przed dziećmi

Jeśli w Twoim domu mieszkają małe dzieci, to oczywiste, że chcesz zadbać o ich bezpieczeństwo, nie przerywając przy tym gotowania. Zwróć uwagę na symbol klucza umieszczony w panelu sterowania płyt marki Bosch i zabezpiecz urządzenie przed ingerencją ze strony najmniejszych domowników.

Zalety

Krótszy czas gotowania (oszczędność czasu i energii)

Płyty indukcyjne tworzone przez firmę Bosch zawierają ulepszoną funkcję PanBoost – moc płyty może zostać zwiększona w mgnieniu oka, owocując np. sprawniejszym zagotowaniem wody (trzy razy szybciej niż na płycie ceramicznej).

Ciepło wytwarza się w naczyniu – kuchenka pozostaje chłodna

W trakcie gotowania ciepło dostarczane jest bezpośrednio tam, gdzie jest najbardziej potrzebne: do dna garnka. Energia uwalniana jest tylko w zaznaczonych obszarach, bez strat ciepła na reszcie płyty.

Łatwa w czyszczeniu

Gładka, estetyczna powierzchnia płyty indukcyjnej przyspiesza jej czyszczenie - nie trzeba męczyć się z brudem oraz tłuszczem, zalegającymi we wszystkich wklęsłościach, rowkach i załamaniach.

Więcej miejsca do zagospodarowania

Poszerzalna strefa gotowania to niejedyny atut płyt indukcyjnych marki Bosch. Innym udogodnieniem jest strefa kontrolna Premium, która została przedłużona aż do 30 cm. Efektem jest nie tylko łatwiejsze sterowanie, ale i wyświetlanie funkcji przydatnych tylko w danym momencie.

Dorota Szelągowska i Mateusz Gessler w kuchni przy płycie indukcyjnej

Jakie garnki do indukcji?

Symbol indukcji

Jakie garnki będą odpowiednie do indukcji? Jeśli na spodzie umieszczono znak indukcji (spirala złożona z kilku zwojów), a dno wytłoczono w małe kółka, możesz mieć pewność, że będą odpowiednio działać z płytą tego rodzaju.

Odpowiednie dno – ferromagnetyczne, odpowiednia grubość

Przydatność naczyń przeznaczonych do płyty indukcyjnej można sprawdzić też magnesem. Pamiętaj, że do właściwego działania potrzebują one idealnie płaskiego i grubszego dna.

Materiał wykonania: stal nierdzewna, aluminium, emalia, żeliwne itd.

Tworzywo z jakiego wykonano garnek jest równie ważne – najlepsze będą te równomiernie rozprowadzające ciepło w naczyniu. Unikaj tych ze szkła, miedzi, aluminium, gliny czy cienkiej stali. One po prostu nie będą działać z płytą indukcyjną.

Uchwyt i pokrywka – nienagrzewające się

Używaj naczyń o uchwytach i pokrywkach, które nie przewodzą ciepła. W ten sposób zapewnisz sobie komfortowe korzystanie z płyty indukcyjnej.

Jak wyczyścić płytę indukcyjną?

Środki do czyszczenia

Wykorzystuj tylko miękkie akcesoria: ściereczkę, gąbkę czy ręcznik papierowy. Do codziennej pielęgnacji wystarczy płyn do mycia naczyń, mydło w płynie czy płyn do czyszczenia szyb. Nanieś detergent, a następnie, wykonując koliste ruchy, usuń delikatnie środek czyszczący. Nie zapomnij o tym, żeby czyścić kuchenkę tylko wtedy, gdy ostygła już po gotowaniu.

Skrobaki do płyt indukcyjnych

W przypadku poważniejszych zabrudzeń np. przypalonych resztek przyda się metalowy (nierdzewny) skrobak do płyt indukcyjnych, który przywróci urządzeniu dawną świeżość, a przy tym nie spowoduje powstania nieestetycznych zarysowań. Aby lśniąca powierzchnia zachowała swój pierwotny wygląd, przetrzyj ją potem wilgotną szmatką.

Domowe sposoby: ocet

Do nadania blasku płycie indukcyjnej wykorzystaj domowe środki – w tym przypadku świetnie sprawdzi się roztwór octu. Najlepiej zaaplikować go już po wyczyszczeniu sprzętu i wypolerowaniu powierzchni.